Rád se vracím na Island, kde ano je ano a ne je ne, říká Jiří Kolbaba

0 tit_P1057848_0V pátek večer se v kinosále Jupiteru uskutečnilo dlouho očekávané promítání cestovatele, fotografa a spisovatele Jiřího Kolbaby. Ten do Meziříčí jezdí pravidelně místním povědět o svých zážitcích z cest. Tentokrát se jednalo o krásy Islandu, který je však některé měsíce teplejší, než by lidé čekali.

„Island je v každém počasí krásný jiným způsobem. Já osobně jej mám nejradši v zimě, proto tam často trávím například svátky vánoční nebo Silvestr," říká Jiří Kolbaba.

Pár postřehů, které publiku sdělil cestovatel Kolbaba: 
• Island se řadí mezi země s nejčistším vzduchem na planetě, nejšpinavější den v roce (z hlediska spadu popílku) je zde údajně 150 x čistší než nejčistší den v Praze.
• Tamní příroda je přísně chráněná a je povinností používat pouze vytýčené cesty, v případě neuposlechnutí hrozí vysoká pokuta, která se může vyšplhat až na statisíce korun.
• Při letu na určitou destinaci je dobré sedět vždy na pravé straně, a při odlétání domů zase opačně, lze tak pořídit lepší fotografie.
• Na Islandu je velmi nízká kriminalita a lidé jsou k sobě neskutečně slušní. Kolbaba tvrdí, že si na návštěvách této země nikdy nezamyká svůj příbytek.
• Nachází se zde geotermální lázně, které jsou velkou turistickou atrakcí, a říká se jim Modrá laguna. Kvůli vysokému obsahu minerálních látek, oxidu křemičitého a síry jsou často doporučované osobám trpícím kožními nemocemi, například lupénkou.
• Nedávno se Jiří stal oficiálně pilotem dronu, a může tak pořizovat snímky i z nevídaných výšek. Spoustu jich divákům promítl.
• Tamní lidé nemají kolem domů ploty, protože nikdo neočekává nevítané ničitele či zloděje. Ani prezidentské sídlo není nijak zvlášť zabezpečené.
• Papuchalkové se řadí také k atrakcím, kvůli kterým zemi navštěvují turisté. Přilétají totiž všichni společně „na povel" a stejně tak i odlétají.
• Reprezentantem islandské zvěře bude vždy kůň, toho je možné si na vyjížďku i půjčit. „Nikdy na Islandu nekrmte koně, je o ně dobře postaráno a jídlo od vás jim jen ublíží," apeluje Jiří Kolbaba.
• Ptáci, při takzvaném birdwatchingu, na vás mohou začít útočit. Nejčastěji se v případech napadení jedná asi o Rybáka obecného. Je to jeden z nejlepších letců na planetě, ale je zároveň velmi nebezpečný svým ostrým zobákem, kterým útočí na nejvyšší bod svého „predátora". Je dobré proto nad hlavu zvednou nějaký předmět, například stativ (bez fotoaparátu), deštník, větev a podobně.

Autorem promítaných fotografií je Jiří Kolbaba.

Tina Kárníková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.