Filmem Divoké vody provedla diváky Francouzka Nourie Newman

divoke vody_01Už je to tak. V pátek 24. března se pro diváky z Velkého Meziříčí stal 13. ročník Expediční kamery minulostí. Akci, kterou pořádal Sbor dobrovolných hasičů Velké Meziříčí se zúčastnilo 45 nadšenců pro outdoorové filmy.

Festival nás zavedl na spoustu zajímavých míst. Navštívili jsme Švýcarské Alpy i pláže ostrova Mallorca. Česká výprava nám poodhalila tajemství záhadné bytosti jménem Kalanoro, která údajně žije v odlehlých částech ostrova Madagaskar. Na kole jsme sjeli spolu s chilskou expedicí 6 570 metrů vysokou sopku Tupungato. Do světa neslyšících horolezců nás zavedla Sonyu Wilson. Každý má svou představu o romantické dovolené. Pro Erika a Sarah je to 45 dní na pustém Baffinově ostrově, naplněných lezením po skalách a sjížděním divokých řek.

Divácky nejúspěšnější filmy letošní Expediční kamery byly Divoké vody a Nejdelší svatební cesta?.

divoke vody_02Jedna z nejlepších kajakářek, Francouzka Nourie Newman, nás ve filmu Divoké vody provedla celou svou kariérou od čtyřleté holčičky až po světovou šampionku, která se neztratila ani v těch nejdivočejších peřejích. Prožívali jsme s ní její úspěchy i prohry a stejně jako ji, nás zasáhla smrt její kamarádky Louise. Se zatajeným dechem jsme sledovali, když jako první žena na světě sjela 30,48 metrů vysoký vodopád Dona Wila na Río Pucuno v Ekvádoru.

peggy-adam-2019 01Na svoji svatební cestu nás vzali dva čeští dobrodruzi Adam a Peggy. Ve snímku nazvaném Nejdelší svatební cesta? nám vyprávěli o svých dobrodružstvích na American Trail Race. Je to extrémní závod na 8100 kilometrů s převýšením 109 000 metrů přes 13 amerických státu a 4 časová pásma. Z pevně dané trasy se nesmí účastníci odchýlit a je zakázaná jak asistence zvenčí, tak mezi závodníky. Byli jsme rádi, že si v tak náročných podmínkách našli čas a sílu na natáčení a mohli jsme s nimi sdílet krásy přírody, vrtochy počasí, pocity euforie i úplného vyčerpání.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem našim divákům za přízeň a budeme se na vás těšit na dalším promítání jak Snow film festu, tak Expediční kamery.

Hlavní organizátoři Mira Kosour a Jitka Plašilová také děkují všem, kteří se na přípravě a realizaci celé akce podíleli.

 B1DC32CC-5802-421F-8F89-26A810AC8F23P1057785P1057831

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.