ZUŠ Open? Velké umění malých kumštýřů

ZUŠ Open_01a_copyStředečním odpolednem Velkého Meziříčí se nesla hudba. ZUŠ Open potěšila i náhodné kolemjdoucí. Drobná vystoupení začala úderem 14. hodiny ve vestibulu radnice, kde se předvedli klavíristé a zpěváci za mocné podpory svých učitelek. Klávesy stály na místě bývalého informačního centra, které z těchto míst definitivně zmizelo. Krásnému prostoru to jistě prospělo, kombinace lamina a kamene prostě není ideální.

V Novém Svitu procházeli lidé kolem akordeonistů, saxofonistů a kláves a kdo měl alespoň trošku času, na chvíli se zastavil.
Hlavní dění probíhalo samozřejmě v ZUŠce a jejím bezprostředním okolí. Hned před školou se konal workshop mladých sprejerů a pod rukama těch nejmenších tvořivců vznikaly veselé obrázky. Od kytarového a flétnového souboru jste mohli vystoupat až do třetího patra, kde pod klenutou střechou byly otevřené dílny výtvarného oboru. „Začmáraly" si všechny věkové kategorie.

Nepřehlédnutelné i nepřeslechnutelné byly pochopitelně orchestry: Smíšený pana ředitele Karáska i Vaňharův Taneční. Ty se do toho opřely v 16 hodin. Svou širokou paletou žánrů sklízely zaslouženou pozornost a potlesk od juniorů po seniory. Tady se hodí poopravit titulek. Všichni kumštýři nebyli nutně malí. Ale nadšení pro umění a chvění u osrdí měli všichni bez výjimek. Zcela jistě se nám nepodařilo slyšet a vidět všechno a všechny. Ale ZUŠ Open bude zase za rok nebo si na ně počíháme při jiné příležitosti.

Klasicky a v porovnání se středou začal ale tento svátek múz už v úterý v Jupiter clubu, kde ho zahájil taneční a literárně dramatický obor. Místní základní umělecká škola se celostátního projektu ZUŠ Open účastní od prvního ročníku, který byl již v roce 2017. Kdo a jak se na přípravě podílí nám prozradil ředitel Martin Karásek: „Účastní se ho opravdu celá škola a přípravy trvají vždy nejméně měsíc. Projevit se může opravdu každý, i ten nejmenší."

Za fotografie ze středečního vystoupení v Jupiter clubu děkujeme Janě Koláčné.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.