Projekt Barock ukázal, že J. S. Bach nemá k Metallice tak daleko

IMG 0026Novým projektem Barock zahájil Jupiter club s uměleckou agenturou Globart další cyklus koncertů Kruhu přátel hudby ve Velkém Meziříčí.


„Projekt je zcela nový, ve Velkém Meziříčí měl svoji druhou premiéru," uvedl Jiří Jahoda, jednatel agentury Globart. Posluchači si vyslechli barokní a rockové hity v podání Komorního orchestru Musici Boemi se sólisty Adamem Malíkem (elektrická kytara) a Pavlem Wallingerem (housle). Ještě předtím se představila žačka zdejší základní umělecké školy Nela Kratochvílová, která na housle zahrála rockovou baladu Mandy.
Propojení klasické a populární hudby nabízí vzájemné setkání posluchačům obou žánrů. Ostatně, kvalitní hudba, ať již patří kamkoliv, osloví každého. I návštěvníci, kteří zaplnili velký sál Jupiter clubu, náležitě ocenili obě části koncertu – první se známými skladbami Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Vivaldiho, stejně jako tu druhou s hity kapel Queen, Eurythmics, Bon Jovi či Metallica.
Iniciátorkou propojení klasiky s rockem byla manželka Jiřího Jahody, violoncellistka Pavla Jahodová, která spolu s manželem v orchestru Musici Boemi také hraje. „Nejprve jsme zvažovali, že oslovíme ke spolupráci nějakého rockového zpěváka. Ale pak jsme objevili kytaristu Adama Malíka, který má navíc klasické vzdělání na konzervatoři v oboru klarinet. Takže jsme skočili po něm, neboť se nám ke klasice hodil někdo, kdo umí noty," popisuje Jiří Jahoda zrod projektu Barock. Adamu Malíkovi se nápad líbil a kývl na něj. Pak už zbývalo vybrat hity a zaranžovat je. Záměr byl takový, aby v první klasické půli byla hostem elektrická kytara a ve druhé rockové zase klasické smyčce. „Cílem je ukázat těm posluchačům, kteří by o klasiku nejspíš sami nikdy nezavadili, že i takový Johann Sebastian Bach byl ve své době super popík," uzavírá Jiří Jahoda.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.