Po sto padesáti třech schodech ke kráse

P1820982Už jste byli na věži kostela sv. Mikuláše? Jestli ne, tak i toto léto máte možnost to napravit. Čeká vás sto padesát tři schodů. To se může na první pohled zdát jako hrozné číslo, ale dá se to v pohodě zvládnout, a to i díky tomu, že na vás čeká několik mezipater, ve kterých si můžete vydechnout. Nejen to, také se v nich dozvíte něco nového.

Na panelech v mezipatrech se dočtete nejen o historii města, jeho částí a významných památek, ale také narazíte na celou řadu zajímavostí. Třeba na tu, že rozhledna na Fajtově kopci má přesně o dvaadvacet schodů víc než věž u kostela.

Cesta nahoru vede po příkrých dřevěných schodech, což vás na první pohled může trochu vyděsit, ale věřte, že je pohodlná a příjemná. Budete procházet kolem šestice zvonů, z nichž ten největší (2 180 kg) nese samozřejmě jméno sv. Mikuláše. Další zvony mají jména sv. Cyrila a Metoděje, Panny Marie, sv. Josefa, sv. Františka a tím posledním a nejmenším je smutný, ale bohužel nezbytný umíráček.

A pak už to jde ráz naráz a jste ve skromně, ale útulně zařízeném bytě věžníka. Asi tu muselo být krásné bydlení, tedy alespoň do té doby, než jste potřebovali vyřídit něco dole. V patře pod bytem míval věžník i kozu (i dnes ji tam můžete vidět). Míval tu i suchý záchod, o tom, jak fungoval, se dočtete na jednom z panelů.

Z bytu věžníka už je to jen kousek na ochoz k nádherným výhledům na město a blízké okolí. Vidět je toho opravdu hodně. Jako na dlani máte celé náměstí s dominující radnicí. Samozřejmě nelze nevidět zámek a jeho souseda dálniční most, a také obě synagogy, luteránské gymnázium, katovnu, rozhlednu na Fajtově kopci atd. atd. Je toho vidět, za třicetikorunové vstupné, opravdu hodně.

Těch sto padesát tři schodů stojí opravdu za to, a to i v tomto parném počasí, protože ve věži je příjemný chládek.

Text a foto: Petr Chňoupek

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.