Putování za Pannou Marií do Netína

P1830416Je krátce před půl sedmou ranní, neděle 13. srpna, a před kostelem sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí se houfují lidé. Je krásné letní ráno a desítky poutníků jsou připraveny na pěší pouť k Panně Marii do Netína.


Krátce po půl sedmé z vrat fary vyšly dívky v krojích nesouc sochu Panny Marie. Před kostelem se s poutníky rozloučil děkan Jiří Kaňa a předal je P. Jaroslavu Mrňovi. A pak už se průvod, za zpěvu písní, vydal kolem zámku ke Třem křížkům, kde poutníky čekalo první odpočinkové zastavení. Pak už se procesí vydalo směrem na Lavičky a dál na Netín, kde pouť vyvrcholila slavnou mší svatou v 11 hodin dopoledne.
I když cesta poutníků měla jasný cíl, tak trochu platilo i staré a pravdivé, že i cesta může být cíl. Putování krajinou s dobrými lidi je dobrým cílem, a navíc taková procházka v nedělním ránu je dobrá nejen po fyzické stránce, ale hlavně po té duševní.
Poutě k Panně Marii do Netína se tradují už od roku 1714. Na stránkách farnosti Netín se lze dočíst toto: „V roce 1714 zuřil ve Velkém Meziříčí a okolí mor. Jen z města v průběhu dubna, května a června zemřelo 372 lidí. Vzhledem k tomu, že město mělo tenkrát mezi jedním až dvěma tisíci obyvatel, to byla skutečná tragédie. Aby na přímluvu Panny Marie Bůh odvrátil toto velké neštěstí, zaslíbili se obyvatelé města ve svém farním kostele, že půjdou každoročně do Netína na pouť k Panně Marii. První procesí bylo vypraveno z Velkého Meziříčí v pondělí 2. července 1714, kdy byl svátek Navštívení Panny Marie. Vypráví se, že když došlo ke Třem křížům, umřel na morovou nákazu poslední člověk. Po příchodu do netínského chrámu Páně slíbili, klečíce před oltářem, že vyberou peníze na sochu svatého Jana a v Netíně ji postaví. Stalo se tak hned v příštím roce 1715. Socha s tímto letopočtem stojí na návsi."
Letošní pouť tak byla 309., i když ne v každém roce mohli poutníci putovat pohromadě, ale museli se uchýlit k soukromým poutím.
-pch-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.