Synagoga ožila dějinami meziříčských židů

P1127835Kde se ve Velkém Meziříčí vzali židé a jak si u nás v průběhu staletí vedli? Odpovědi zájemcům poskytli tvůrci podcastu Přepište dějiny, jehož natáčení proběhlo včera v synagoze.

Šlo o druhou veřejnou akci, která ve vyklizené synagoze během krátké doby proběhla. Její návštěvníky neodradila ani zima, ani velmi skromné až strohé zázemí, jež zatím synagoga nabízí. Setkání s tvůrci podcastu, historikem a slovakistou Michalem Stehlíkem a novinářem a publicistou Martinem Gromanem, si nenechaly ujít desítky lidí. Sjeli se i zájemci ze širokého okolí. Všichni si se zájmem vyslechli povídání o židovské historii Velkého Meziříčí, která byla tématem populárního podcastu. Jeho autoři si tentokrát přizvali do debaty hosta Alberta Kubištu a společně posluchačům nastínili vývoj židovských dějin ve městě od počátků až do smutného konce ve dvacátém století. Zazněly informace o významu židovské obce, budování ghetta, rozdílném přijímání židů měšťany a vrchností, hilsneriádě, výtržnostech ve městě, významných rodácích či třeba vzpomínka Antonie Wachtlové z Velkého Meziříčí na transporty v roce 1942.

„Tohle místo, velkomeziříčská synagoga, je mimořádné. Hlavně musí žít. Může být velmi inspirativní, když se naplní lidmi,“ řekl pak v závěrečné debatě s posluchači Michal Stehlík. A sál plný lidí jeho slova potvrzoval.

Martina Strnadová

Zajímavé povídání nejen o židovské historii Velkého Meziříčí najdete na webu Přepište dějiny v průběhu měsíce.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.