Koncert k 17. listopadu bude ve špitálku

17. listopad_fotoSváteční Den boje za svobodu a demokracii ve Velkém Meziříčí nabízí setkání na náměstí a poté komorní vokální program Podoby lásky ve špitálku.

Setkání pod lípou Svobody na náměstí v 18:30 zahájí program slavnostního dne. Půl hodiny na to v 19:00 začíná koncert spolku Lieder Society ve špitálním kostele sv. Kříže. Sopranistku Tamaru Morozovou a altistku Moniku Jägerovou na klavír doprovodí Vojtěch Červenka. Ti vybrali výhradně český repertoár, ve kterém figurují jak skladatelé, tak skladatelky, které bývají při sestavování dramaturgií často opomíjeny. Výsledkem je čistě komorní vokální program plný písní o lásce.

Program zahájí láska dvorská v písních Luboše Sluky na texty renesančních básníků. Smuténka Michaela Čakrta na symbolistní básně Jana Skácela je melancholickou a trochu hořkou obžalobou doby, která ohýbá hřbety. Dnes téměř zapomenutá skladatelka Sláva Vorlová napsala svůj písňový cyklus Stesk, op. 13 těsně po válce, v roce 1946. Zhudebňuje v něm básně Olgy Scheinpflugové, která se jimi vyrovnala se smrtí svého manžela Karla Čapka. Naopak skladatelku Vítězslavu Kaprálovou již dnes není třeba příliš představovat – na koncertě zazní její píseň Sbohem a šáteček, která zhudebňuje báseň Vítězslava Nezvala. Slavického Ej, srdénko moje (1954) na slova lidové moravské poezie je psáno v 50. letech 20. století v době, kdy autor po odmítnutí vstupu do KSČ přišel o zaměstnání. Slavického zpracování ale není prvoplánové. Využívá inspirace moravského folklóru, poetické obrazy halí do bohaté harmonie a cyklus je hledáním prostých odpovědí na různé životní situace v moudrosti prostých lidí. A konečně lásku snad zatím jen tušenou, platonickou a vyznání lásky v dnešním programu představují Písně nejtajnější Petra Ebena. Ten je věnoval své budoucí ženě Šárce jako první vyznání lásky,popsala Podoby lásky Monika Jägerová.

-mars-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.