Film o Stanislavu Vodičkovi sklidil úspěch

P1840835Velmi slušně zaplněný kinosál Jupiter clubu zažil v úterý v podvečer premiéru filmu Zrození knihy, který je věnován básnickému prozaikovi a uměleckému knihaři Stanislavu Vodičkovi. Autorem medailonu je známý filmař Libor Smejkal.


Slavnostní premiéru uvedla předsedkyně Vlastivědné a genealogické společnosti Helena Švecová, která po krátkém úvodu předala slovo starostovi města Alexandrosovi Kaminarasovi. Město vznik filmu financovalo, a tak obrovskou měrou přispělo k tomu, že tak významná osobnost, jakou Stanislav Vodička bezesporu byl, nezapadne v zapomnění.

A pak už se na plátně začal odvíjet poetický příběh člověka, který miloval knihy a přírodu. Filmem svým podmanivým hlasem provází Milan Noha a velkou roli v něm hraje Vodičkova dcera Lidmila Dohnalová. Když dokument skončil, zněl sálem neutuchající potlesk.

Domů se ale nešlo, Libor Smejkal i Lidmila Dohnalová měli stále co vypravovat a odhalili i svoje plány do budoucna. Smejkal prozradil, že v plné přípravě už je film o učiteli, vlastivědném badateli a dobré duši kraje na pomezí Velkomeziříčska, Velkobítešska a Náměšťska Josefu Pěnčíkovi. To Lidmila Dohnalová prozradila, že k vydání chystá knížku, která bude plná povídek a příběhů z údolí nejkrásnější řeky světa, tedy z údolí Oslavy.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.