Velkomeziříčská divadelní prkna ožijí světoznámým příběhem

Bídníci copyDivadlo Ikaros si pro velkomeziříčské publikum tentokrát připravilo zpracování světové klasiky z pera Victora Huga. Premiéru Ubožáků chystá soubor na sobotu 18. května v 19 hodin v Jupiter clubu, další představení pak na neděli 19. května v 15 hodin.

Režijní taktovky se tentokrát ujalo trio Tomáš Mrazík, Radek Polášek a Kristýna Harvánek Staňková, které se čtyřicetičlenným ochotnickým souborem nacvičuje od loňského září. „Vycházíme z divadelní verze, kterou do češtiny přeložil Zdeněk Borovec. Vystoupení je celé zpívané, mluvené slovo tam v podstatě není, a celému mu vévodí nádherná hudba Claude-Michela Schönberga,“ láká diváky režisér Mrazík. Hudební nastudování díla si vzala na starost Radka Uchytilová, pohybovou spolupráci Selin Jamshidigholdori. Také scénu bude mít Ikaros vlastní a zasloužil se o ni Martin Harvánek a Tomáš Rozmarin. „S Danou Tučkovou jsme na představení ušily přes 160 kostýmů a doplňků,“ dodává Kristýna Harvánek Staňková.

Ubožáci se odehrávají ve Francii 19. století a vypráví podmanivý příběh zmařených snů, neopětované lásky, vášně, oběti i spásy. „Pro mě je příběh silný v tom, že si v něm divák v jakémkoliv věku může něco najít. Hlavní myšlenka spočívá v tom, že každý člověk je omylný a je jen na něm, jestli své chyby dokáže obrátit v něco dobrého. Potom je to samozřejmě boj za svobodu – v dnešní době maximálně aktuální. A také láska ve všech podobách – mateřská, nešťastná, naplněná,“ přibližuje důvod volby tohoto díla režisér Mrazík. V příběhu o uprchlém galejníkovi Jeanu Valjeanovi se mistrně prolínají osudy hlavního hrdiny, jeho neúnavného pronásledovatele, policejního komisaře Javerta, malé osiřelé Cosetty, zvrhle komické dvojice majitelů hospody Thénardiérových, kteří přežívají za všech režimů, a to vše na pozadí bouřlivé doby, kdy v červnu 1832 v Paříži vyrostou barikády revoluce, jíž se mnozí hrdinové děje také účastní. Davové scény se střídají s intimními, láska s nenávistí a boj s nadějí v lepší svět.

Čtyřicet herců z Ikara, dospělých i dětí, se v Ubožácích představí velkomeziříčským divákům hned dvakrát, a to 18. a 19. května v Jupiter clubu. Lístky bude možné zakoupit v předprodeji online, nebo na programovém oddělení Jupiter clubu od 4. března. Vstupné v předprodeji činí 280 korun, na místě pak 320 korun.

Kateřina Maloušková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.