Amarylis vykvetl

amarylisJak jistě všichni víte, amarylis je překrásná květina, která vyniká obřím květem.
Dnes bych vám chtěl představit kapelu Amarylis, seskupení muzikantů, kteří hrají irskou hudbu. Členové kapely pochází z okolí Velkého Meziříčí a Třebíče, proto si říkají třebíčsko-velkomeziříčská kapela. Ale tento krkolomný název se rozhodli již nepoužívat a bude to zkrátka Amarylis – irish band z Vysočiny.


Ale pěkně od začátku. Kapela vznikla, jak by řekl Jára Cimrman, 1. dubna kolem roku 1995. Mezi zakládající členky patří nyní již jen současná houslistka Naďa Dvořáková. Záhy se ke kapele přidal i tehdy začínající kytarista Pavel Jurda, současný motor kapely, tedy kapelník. V této době se kapela Amarylis věnovala folku a také repertoáru doprovázejícím historická šermířská vystoupení. Poté přibyl v roce 2012 do kapely Martin Krejčí s harmonikou, se kterou dostala kapela Amarylis irskou tvář. Začala se zajímat o irský folk, který je bavil a kapela se v něm cítila jedinečná a neohraná, neboť folku a country bylo v kraji nespočet. Flétnistka a basistka Hanka Tichá se připojila v roce 2020 a záhy i Eliška Tomečková, zpěvačka hrající na basu a cajon. Nejnovější členkou je zpěvačka Jitka Palasová.
Ani Amarylis se nevyhnul během svého působení změnám v obsazení, rozšiřování instrumentálních nástrojů a následném zúžení či hledání nových hlasů.

Ale pojďme si představit současné členy kapely podrobněji.
Naděžda Dvořáková, houslistka, nejstarší a původní členka kapely Amarylis. Profesně učitelka 1. stupně ZŠ. Působí ještě v dalších hudebních seskupení, Weget, Duo Amarylis, velkomeziříčský farní orchestr a nyní stále ještě jako host v kapele Stetson. Své housle miluje a hru na ně si vždy neskutečně užívá. Mimo to se ve volném čase věnuje kynologii a svým dvěma fenám slovenského čuvače, dále své zahradě a ráda čte knihy. Nejvíce se těší na každé další roční období. Raduje se ze svých dětí. A přání? Tou je zdravá a spokojená rodina.
Pavel Jurda, zpěvák, kytarista a kapelník, prý pracuje jako ďas. Hraje v dalších hudebních seskupení Pangejt, Druhej Dech, CountryDej a působil několik let i v kapele Stetson. Má zkušenosti s dechovkou, trampskou i folkovou hudbou, s country i bluegrassem. Volný čas tráví běháním a poslední dobou i tancem Lindy hop v brněnském swingovém tanečním klubu RugCutters. Těší se na vše, co mu osud přinese. Jeho snem je přeběhnout 200 km (8000m převýšení) dlouhé pohoří Stará Planina v Bulharsku anebo vyrazit na vícedenní trek někam do hor.
Martin Krejčí, zpěvák a hráč na harmoniku, pracuje jako manager v autoprůmyslu. Hudba ho provází celým životem, rád ji poslouchá, ze všeho nejraději hraje v hospůdkách. Cestuje, zajímá se o historii nebo jen tak v pohodě odpočívá a lenoší. Jeho největším přáním je světový mír. A sen? Pořádný trip po Irsku na motorkách.

Hana Tichá, flétnistka a basistka. Studuje brněnskou konzervatoř a současně VUT Audio inženýrství. Veškerý volný čas tráví hudbou. Jednak produkcí, tvorbou, hraje na mnoho nástrojů a v několika kapelách napříč žánry. Ve volném čase hudbu poslouchá, chodí na koncerty, festivaly. Její oblíbený žánr je metal/punk. Nejvíce se těší právě na všechny nadcházející hudební akce a festivaly v létě, obzvláště na koncert TOOL a kurz irské tradiční hudby. Jejím největším přáním je neztratit zápal a nadšení v hudbě, hrát stále s radostí a pokorou pro lidi, ale hlavně pro sebe. Ráda by zažila pravý irský session v Pubu, přidala by se a hrála a pila Guiness až do rána.


Eliška Tomečková, zpěvačka hrající na basu, cajon i flétnu. Pracuje v cateringové společnosti a svatební agentuře. Již od útlého věku ráda zpívala, tancovala a hrála na různé nástroje. Po příchodu do kapely Amarylis se začala realizovat i v dalších kapelách. Ve volném čase ji zaměstná turistika a cestování, knížky, tanec, historie. Nejvíce se těší na festival ve velkomeziříčské synagoze. Přála by si, aby uměla více odpočívat. Jako svůj sen vidí domek v pralese, u oceánu, v zemi, kde se mluví španělsky, tam by jezdila na pár měsíců vždy v zimě.
Jitka Palasová, zpěvačka. Pracuje jako zdravotní laborantka. Zpívání je jejím velkým koníčkem. Miluje procházky do přírody. Těší se z toho, co má nyní a přeje si každý další takový den. Jejím přáním je především šťastná a zdravá rodina.

A proč všechny tahle hudba tak baví?
Irská hudba má keltský původ. Je to žánr bohatý a velmi živý. Pro jeho interpretaci jsou charakteristické housle, píšťaly, flétny a další tradiční nástroje. Melodie jsou živé, často se složitými ozdobami, které jsou odrazem historie a tradic irské země. Repertoár kapely Amarylis tvoří jak irská tradiční hudba, tak moderní. Hrají instrumentální skladby, které prokládají zpívanými songy. Irská hudba je rytmická, irská hudba je plná života a energie. Tuto energii nesporně dokazují i tradiční irské tance. Patří k ní dupání, tleskání, každý, kdo má chuť, může připojit svou energii. Nejčastěji ji můžete slyšet v irských pubech, ale svou nespornou vnitřní silou pronikla i na velká pódia a vlastní festivaly.
A kde můžete slyšet kapelu Amarylis hrát? Nejčastěji si chodí zahrát do Irish Pub v Třebíči, několikrát zavítali do Brna nebo Prahy. Každoročně je můžete slyšet na pódiu Kulturního léta ve Velkém Meziříčí, kde si získali své věrné publikum. Velké pódium je přivítalo na Farma Festu v Táboře a Ratibořicích.

A kam by nás v nejbližší době pozvali? Srdečné pozvání patří všem místním i vzdálenějším do nově upravených prostor velkomeziříčské synagogy. Na toto vystoupení v rámci oslav irského svátku svatého Patrika se všichni členové velmi těší. Vystoupí zde i zmiňovaná skupina SONA SÓL irských tanců a podpoří je i další irish band RíRa z Prahy.
Proto neváhejte a přijďte si s nimi v pátek 8. března od 19. hodin zazpívat, zadupat, zatleskat a podívat se, jak Amarylis s novými členkami kvete.

Josef Dvořák

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.