V muzeu připravují výstavu betlémů

betlem vystavaPoslední letošní výstava navodí návštěvníkům sváteční vánoční náladu. Příchozí se mohou těšit na výstavu historických betlémů.


Ačkoli ještě nenadešel ani čas adventu, mají ti, co hledají inspiraci pro stavbu vlastního betlému, nejvyšší čas. Na výstavě se poučí o zásadách tvorby betlému a zároveň mohou obdivovat zručnou práci našich předků, jako je třeba betlém rodiny Plachetských z devatenáctého století.
„Skládá se z několika desítek staveb a téměř dvou set figurek lidí a zvířat, většinou řezaných z lipového dřeva. Kromě tohoto rozsáhlého betlému bude k vidění i deskový betlém rodiny Vorlovy, jehož nejstarší část je dokonce z osmnáctého století a je tak středoevropským unikátem," popsala část výstavy její autorka Marie Ripperová.
Chybět nebude ani vystřihovací papírový betlém a dřevěné figurky, které se prodávaly na trhu.
„Pro děti je připraven pracovní list, s jehož pomocí si vyrobí jednoduchý betlém z papíru," dodala autorka.
Výstava je přístupná od 18. listopadu do 30. prosince. Otevřeno bude každý den kromě pondělí, a to od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Výjimkou bude Štědrý den a Boží hod vánoční, kdy bude zavřeno. Dospělí zaplatí dvacetikorunové vstupné, děti polovinu.

-muz-

Plakát ke stažení pdfPojďte_všichni_k_jesličkám_copy.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.