Výstava zve návštěvníky zpátky do pohádky

zpatky do pohadkyVýstavní sál velkomeziříčského muzea se proměnil v pohádkové království.

Od pátku 15. ledna si návštěvníci místního muzea mohou prostřednictvím kostýmů a rekvizit připomenout čtrnáct pohádek z tvorby Československé a následně České televize.

Holčičky se mohou těšit na kostýmy princezen, princů, královen a králů, kluci jistě ocení loupežníka či čarodějnici.

Nejstarší kostýmy pocházejí ze šedesátých a sedmdesátých let z pohádek Popelka a Zlatovláska, mezi ty nejnovější naopak patří Kouzla králů, která měla premiéru o Vánocích v roce 2008.

Nejvýraznější šaty, klobouky a turbany byly k vidění v pohádkách Plaváček, Ať přiletí čáp, královno! a Kouzla králů. Rukopis výtvarníka Stanislava Holého, který vytvořil legendární postavičky Jů a Hele, nezapřou kostýmy z pohádky O chytrém Honzovi.

Opomenut nezůstal ani žánr večerníčků, a to díky Krakonošovi z Krkonošských pohádek, které patří k vůbec nejoblíbenějšímu večerníčku všech dob.

Návštěvníci mohou zavzpomínat také na pohádky Lotrando a Zubejda, O princezně, která ráčkovala či Královna Koloběžka I.

Výstava byla poprvé představena v brněnském Letohrádku Mitrovských v roce 2010, od té doby putuje po českých a moravských památkách a muzeích.

Výstava je přístupná od 15. ledna do 28. února, denně kromě pondělí, a to v době do 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Dospělí zaplatí čtyřicet korun, děti polovinu.

-muz-

Zpátky do pohádkyzpatky do pohadky2zpatky do pohadky3

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.