KUSPOKON potěšil i pobavil

055 uprPrvní neděle nového roku jako již tradičně patřila místním hudebníkům ze skupiny KUSPOKON.

Toto hlasově, invenčně a zejména energeticky vyvážené sdružení, doslova kypící dobrou náladou, dokázalo jako obvykle potěšit návštěvníky Husova domu. Přineslo mezi ně folkovou pohodu, úsměv a radost. Představeny byly nejen písně převzaté, ale i autorská tvorba. Návštěvníci se zaposlouchali např. do známých písní Cesta ke Slunci, Orbis Pictus, Prázdniny v Telči, Muzikantský rok, do spirituálů Duha, Kumbaya či Bůh se sklonil k nám. Doslova pozitivní vlnou zasáhla píseň Díky za každé nové ráno, neposednou náladu dodala rozverná písnička Živly, melancholické zamyšlení k hlubšímu rozměru života přinesly skladby Kdo ví a Překážky v lásce. Rozloučení proběhlo v rytmu Ranního bluesu a vánočně laděného spirituálu.

Kuchyňské Sdružení Poláškovi - Konvalinkovi se na velkomeziříčské hudební scéně pohybuje již 15 let. Tradiční novoroční koncerty pořádají také v Sázavě, Horních Vilémovicích a Sněžném. Ač zatím nejsou příliš mediálně známí, je pravděpodobné, že se v budoucnu vydání jejich vlastního CD dočkáme. Kapelu, a vlastně i její název, tvoří dva manželské páry, dříve působící ve skupině Geneze. Ti si, jak sami uvádějí, jednoho dne v kuchyni na společné návštěvě začali zpívat. Zjistili, že hlasově spolu pěkně ladí, líbí se jim vícehlasy, oslovují je spirituály, tak proč to nezkusit i jinak. Do svých řad přizvali coby hosta basistu Miloslava Fice. Nejprve nacvičili několik spirituálů a poprvé vystoupili při výročí ČBCE. To mělo za následek i nazkoušení dalších písní a sestavení prvních koncertů. Ve své tvorbě používají texty převzaté, vzorem jim je Spirituál kvintet, Nezmaři, či Pavlína Jíšová. Velikým a milým překvapením je zařazení vlastní autorské tvorby, kdy hlavní tvůrkyní je Zdena Polášková, přinášející nápad i melodii, texty tvoří i Dana Konvalinková a hudbu skládá Luboš Polášek. Společně pak všichni invenci doladí do reálné podoby.

Interpretům patří nejen poděkování za jejich hudební úsilí, ale i za to, co dokáží svou hudbou posluchačům zprostředkovat. Přejeme jim i nadále mnoho tvůrčích nápadů a požehnaný rok 2016!

Dana Cejnková

Více info o kapele ZDE

056 upr

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.