Žalozpěv pokřtil Šlépěje nejbližší

zalozpevNevídaného koncertu se tentokrát dočkal místní rockový klub Rock Depo, kdy ve svých prostorách umožnil koncert folkové skupině Žalozpěv.

Ta v sobotu 9. 1. 2016 zároveň pokřtila své nové, oproti předchozím, průvodním slovem Evy Kočí Valové a autorskými texty skupiny, obohacené album, nesoucí název Šlépěje nejbližší. To obsahuje skladby jako např. Advent, Cestou k Petrkovu, Cetviny, Dopis Janu Zahradníčkovi, či Kameničky. Na albu se výtvarně podílela místní umělkyně Jana Mikysková, která ve své tvorbě kombinuje především výtvarnou plastiku s malbou. Samotného křtu vodou z kadolecké studánky se pak ujal doslova člověk nejpovolanější, tedy farář místní Českobratrské církve evangelické, Pavel Janošík. Posluchači tak strávili příjemné chvíle v prostoru nedávno opraveného klubu, v komorní atmosféře s příjemným posezením za svitu svíček. Koncert byl navíc obohacen recitací poezie Jana Skácela, kterou sugestivně přednesla Eva Kočí Valová. Hudba v kombinaci s poezií se v tento čas tak mohla dotknout našich srdcí...

Žalozpěv se na naší hudební scéně pohybuje již několik let, přesto by bylo zařazení do čistě folkové sekce lehce zavádějící. Ve své produkci se zaměřují výhradně na vlastní autorskou tvorbu, inspirují je místa a lidé s hlubokým lidským rozměrem.

Kapelník skupiny Jiří Nohel zmínil jména lidí, kterými se při skládání hudby a textů tolik inspiruje. Jsou mezi nimi např. Jakub Deml, Jan Zahradníček, či Anna Pammrová. Jak sám uvádí, cítí se povinován splatit dluh těch, kteří na tyto osoby již dávno zapomněli nebo jak již bývá často údělem výjimečných, tyto osoby ve své malosti nedokázali pochopit ani v základním ohledu docenit…

Dana Cejnková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.