Čeští vlastenci z Vídně přivezou do Velkého Meziříčí My Fair Lady

k-Divadlo 003Divadelní ochotnický spolek českých vlastenců z rakouské Vídně sehraje ve Velkém Meziříčí světoznámý muzikál.


Jupiter club připravuje na 20. března 2016 ve velkém sále muzikálové představení My Fair Lady s Divadelním spolkem Vlastenecká omladina z Vídně. Vlastenci budou samozřejmě hrát a zpívat česky, tak jak to jejich divadelní spolek činí již více než 130 let. Lístky si můžete rezervovat již od pondělí 25. ledna na programovém oddělení Jupiter clubu.

„Ochotníci z VOmladiny se sdružují v třetím nejstarším, česky hrajícím divadelním souboru vůbec. Spolek byl založen ve Vídni v roce 1885 Čechy, kteří přišli do metropole tehdejšího Rakouska-Uherska za prací a nalezli tam nový domov. Češtinu si však chtěli uchovat, a proto se začali sdružovat. A snad jen s přerušením v období druhé světové války, i když i tehdy hráli načerno, jim to vydrželo dodnes," vysvětluje předsedkyně spolku Anna Vaďurová. „Já jsem již čtvrtá generace té původní české menšiny a byl jsem zvyklý od tří let s rodiči chodit na české divadlo," přibližuje režisér divadla Viktor Vaďura lásku k vlasti, kterou si Češi ve Vídni udrželi dodnes. Přitom nejen on sám, ale i ostatní ze spolku mluví tak dobrou češtinou, že by jim ji mohl závidět kdekterý rodilý Čech.

Ochotníci se do Česka vracejí rádi

IMG 1893Spolek Vlastenecká omladina má přibližně padesát členů. Většina jich je nyní těch, kteří přišli do Vídně po roce 1968 až doteď. Většinou hrají komedie, třeba Světáky, Saturnina, z muzikálů Šumaře na střeše. My Fair Lady nastudovali před pěti lety. Je za tím devět měsíců práce, spousta dřiny. Proto ji chtějí zúročit co nejvíc. Do Česka tak začali jezdit zhruba před deseti lety. Nejprve do Boleradic, neboť odtud pochází jeden z herců spolku. Posléze i do Strážnice.

A protože představitelka Lízy, Kateřina Andrejsová je původem z Dolní Rožínky, hledali zázemí i na Vysočině. V březnu tedy vystoupí v Novém Městě na Moravě a o den později ve Velkém Meziříčí. „Našli jsme tady krásný sál a jsme rádi, že nás zde tak vstřícně přijali," podotýká členka souboru Marie Andrejsová.

Pygmalionská komedie vyniká hereckými výkony

Velkomeziříčští se tedy mají na co těšit. My Fair Lady je pygmalionská komedie na námět G. B. Shawa, místy vážná, dojemná a romantická. Odehrává se v Anglii na počátku 20. století. Hlavní postavou je neuroticky zarytý starý mládenec profesor Higgins. Ten se vsadí s přítelem, plukovníkem Pickeringem, že naučí prostořekou květinářku Lízu dokonalé mluvě a vybranému chování. I přes počáteční potíže se mu to povede tak dobře, že Líza okouzlí celou londýnskou smetánku. Higgins si nejdříve ani nevšimne, že k němu Líza po čase začne cítit náklonnost, a teprve po jejím odchodu pozná, že si už život bez ní neumí představit.

Kromě napínavé zápletky chytne diváka za srdce i krásná, podmanivá hudba. A samozřejmě také herecké výkony. „Já musím říct, že Kateřina Andrejsová v roli Lízy je lepší než mnohé profesionální herečky, které jsem měl možnost vidět," říká režisér Viktor Vaďura a dodává, naši herci a herečky totiž hrají od srdce. A je to z jejich výkonů znát. „Ve své roli se cítím moc dobře. Samozřejmě, když jsem s ní před pěti lety začínala, vyžadovala moji intenzivní přípravu, ať již herecky, tak zejména pěvecky. Chodila jsem k lektorce zpěvu, která působí i jako herečka v Městském divadle v Brně," dodává k tomu Kateřina Andrejsová.

„Přijďte se sami přesvědčit, jak se dnes ve Vídni s láskou a chutí pěstuje, udržuje a rozvíjí česká kultura. Těšíme se na vás," zve Anna Vaďurová.

Martina Strnadová

 

Česká televize natočila dokument České kořeny, kde je zmínka i o Divadelním spolku Vlastenecká omladina. Zhlédnout jej můžete zde.
Český rozhlas Brno v pořadu Apetýt 26. listopadu 2015 odvysílal interview s režisérem Viktorem Vaďurou a herečkou Kateřinou Andrejsovou. Poslechnout si je můžete zde.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.