Velké Meziříčí se chystá na hudební událost roku: Magdalena Kožená a Melody Makers

c C.E.M.A. - Oleg RostovtsevV úterý 21. 6. 2016 se velkomeziříčský Jupiter club stane dějištěm zcela mimořádné hudební události: v rámci festivalu Concentus Moraviae tam vystoupí swingový band Melody Makers Ondřeje Havelky společně s Magdalenou Koženou, mezzosopranistkou patřící mezi současné pěvecké špičky v celosvětovém měřítku. Populární Evropský den hudby tak naše město oslaví ve skutečně velkém stylu: s jazzovou hudbou legendárního Colea Portera v aranžmá virtuózního trumpetisty Juraje Bartoše a v podání špičkových umělců.


Swingovou hudbu 20. a 30. let minulého století Magdalena Kožená ráda poslouchá ve svém volném čase, nicméně na pódiu ji doposud nikdy nezpívala. „Je to tak. Za normálních okolností nemám ráda crossover, ani když se operní zpěváci pokouší zpívat v jiném stylu. Vždycky mi to zní trochu nepřirozeně, i když někteří klasičtí hudebníci to dělají dobře... Takže se nebudu pokoušet znít jako jazzová zpěvačka; místo toho bych ráda ty písně zazpívala prostě tak, jak normálně zpívám. Samozřejmě je třeba zpívat tak, aby lidé rozuměli každému slovu, jinak to vyzní příliš operně. Hlavní myšlenkou je ale představit tuto hudbu tak, jak ji cítím já." Ondřej Havelka při svých show také tancuje a stepuje. Chystá se na to zpěvačka také? „Možná tam bude nějaká drobnost, ale určitě se nebudu pouštět do ničeho velkého!"

Koncert Magdaleny Kožené ve Velkém Meziříčí se stane součástí Evropských rezidencí, které vznikly jako nevšední pocta této po všech stránkách výjimečné umělkyni. Řada významných hudebních evropských organizací pěvkyni v této sezoně přivítá jako svou rezidenční umělkyni. Po vystoupení v našem městě tento program Magdalena zazpívá také v Londýně, Berlíně či Hamburgu. „Posluchači ve Velkém Meziříčí však tento program uslyší jako zcela první!" zdůrazňuje ředitel festivalu Concentus Moraviae David Dittrich a podotýká: „Nebýt tak velkoryse zmodernizovaného sálu Jupiter clubu, nikdy by se taková událost do Velkého Meziříčí nedostala."

___________________________________________________

Concentus Moraviae

21. mezinárodní hudební festival 13 měst Shakespeare, Beethoven a česká kvartetní tradice

Velké Meziříčí
6. června v zámecké jídelně Wallingerovo kvarteto
21. června ve velkém sále Jupiter clubu mezzosopranistka Magdaléna Kožená s Ondřejem Havelkou a Melody Makers

Magdalena Kožená

Mezzosopranistka Magdalena Kožená dosáhla ve své kariéře téměř všech met, k nimž může hudebník dospět: v roce 2004 byla jmenována „Artist of the Year", nejsledovanější kategorie prestižních cen časopisu Gramophone, podepsala exkluzivní kontrakt s renomovaným labelem Deutsche Grammophon, pro nějž do dnešních dní natočila téměř 20 nahrávek ověnčených desítkami cen po celém světě, vystupuje na nejvýznamnějších operních a koncertních scénách, spolupracuje s proslulými dirigenty, režiséry i nejvyhledávanějšími orchestry světa a získala řadu ocenění a vyznamenání, mezi nimiž se vyjímá hodnost rytíře Řádu umění a literatury Francouzské republiky, cena ministra zahraničních věcí ČR za šíření dobrého jména naší vlasti Gratias agit a Zlatá medaile za zásluhy na poli umění od washingtonského Kennedyho centra.

The Melody Makers

IMG 3905The Melody Makers je český orchestr hrající jazz, swing a taneční hudbu z 20., 30. a raných 40. let. Orchestr vznikl roku 1995. Založil ho Ondřej Havelka spolu s Karlem Majerem, který se stal kapelníkem bandu. Melody Makers jde hlavně o přesnou interpretaci dobové hudby (swingové éry) a zabývají se nejen americkými skladbami, ale i raným českým či slovenským džezem. Ke hře používají i dobové nástroje, které jim zaručují opravdovou autenticitu skladeb. Svá vystoupení zpestřují různými tanci, od charlestonu po step a vokálními zpěvy. Ondřej Havelka je uměleckým ředitelem a zpěvákem bandu.

 

www.concentus-moraviae.cz

www.kozena.cz

www.melodymakers.cz

 

Připravila: Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.