Opravená křižanovská sokolovna má za sebou první taneční sezonu

DSC 0093Od podzimu minulého roku je sokolovna v Křižanově zrekonstruovaná. Loňského roku tam proběhlo slavnostní otevření i věhlasný Kateřinský jarmark. Tento rok patřil sál sokolovny především akcím spojeným s tancem, společenskou zábavou, výbornou hudbou a nádhernými róbami. Ať už šlo o novoty či (netradiční) tradice, v Křižanově bylo veselo.

V Křižanově plesali i nejmladší

Poslední lednový den odpoledne zamířily do sokolovny průvody dvorních dam, kraleviců a rytířů, princů a princezen, v doprovodu svých rodičů i prarodičů. Konal se totiž po roční pouze čtvrtý ročník Plesu princů a princezen, speciálně připravený pro ty nejmenší. Barevně vyzdobený sál se zaplnil do posledního místa. Vychovatelky zdejší školní družiny při MŠ a ZŠ Křižanov Radomíra Schmidová, Ladislava Jurková a Eva Roušová měly připraveny spoustu nejen soutěží – skákalo se, tancovalo a točilo. Kdo neprotancoval dvoje střevíce, tak nejméně u jedněch přišel o podrážku. Na závěr tohoto veselého dne se losovala tombola, a tak účastníci odcházeli s širokými úsměvy. Ceny do tomboly věnoval spolek Vodotrysk a městys Křižanov.

Oživování tradice proběhlo mimo termín

V Křižanově po dlouhá léta bylo oblíbenou tradicí tzv. pochovávání basy. Slavilo se vždy taneční zábavou v úterý před Popeleční středou. Půlnočním pochováním basy začínala postní doba, bývala to tedy před Velikonocemi poslední možnost veselit se a tancovat. Původní pochovávání probíhalo pokaždé pod vedením zdejších hasičů, srdcem i duší oslavy bývala paní Vodičková.
Po několika letech bez pochovávání se nyní členové spolku Vodotrysk rozhodli tuto tradici oživit. Proběhlo ovšem mimo termín 20. února. „Dlouho jsme basu plánovali. Nakonec jsme se rozhodli letos uspořádat zkušební nultý ročník, abychom věděli, zda tato tradice lidem ještě něco říká," tvrdí Martina Schmidová, členka Vodotrysku a také pravnučka již zmiňované paní Vodičkové. Pochovávání basy začalo o osmé hodině večerní, k poslechu a tanci hrála kapela SIDEJOB pestrý výběr písní různých hudebních žánrů. V předsálí mohli zájemci využít lehce morbidního foto-koutku. Vznikly tak fotografie návštěvníků s komiksovými bublinami hlásajícími „Mlčím jako hrob," nebo „Dneska je to tady zabitý."

Když na kostelní věži odbila půlnoc, světla v sokolovně potemněla a přes sál se vydal smuteční průvod. V jeho čele kráčela týdny nacvičovaným krokem s koštětem Milena Příhodová, dcera paní Vodičkové, za ní pak Miroslav Sýkora, režisér a herec místního ochotnického souboru Béčko, jako farář, Ondřej Nagy jako kostelník, následovaní Martinem Tichým, Martinem Horníčkem, Milošem Ondráčkem a Milanem Pazderou, kteří na svých ramenou nesli basu zakrytou černou látkou, dále pochodoval dav se svíčkami lkající, naříkající a vzlykající. Když byla po humorném obřadu basa řádně pohřbena, kapela hrála dál a chasa se nerozutekla. Kateřina Suchánková, jedna z účastnic, k tomu tehdy řekla: „Ačkoliv se takto odbočilo od tradice, líbí se mi, že se takovéhle věci zase vrací. K životu na vesnicích a v menších městech to zkrátka patří." Místostarostka Křižanova a vnučka zmiňované paní Vodičkové Radomíra Schmidová celou akci hodnotí slovy: „Sice přišlo málo lidí, ale událost to byla velmi podařená – všichni si ji užili. Rozhodně se v tom bude pokračovat." Městys Křižanov akci finančně podpořil.

Březen patřil sportovcům

Sokolovna v Křižanově rozhodně nezahálí. Členové místního SK FC Křižanov uspořádali 5. března již tradiční Jarní sportovní ples. Ten se letos setkal s bohatou účastí. „Navštívilo ho ze všech křižanovských plesů nejvíce lidí," říká Gabriela Vávrová, jedna z účastnic plesů. Uším lahodila hudba kapely Pikardi, probíhala soutěž v kopání míče na branku. Ve slosování tomboly byl hlavní cenou wellness pobyt. Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, pět vylosovaných osob házelo o tuto cenu velikou kostkou.
O týden později, v sobotu 12. března, se pak v sokolovně konal Irský večer s kapelou Beat Band, která se svým repertoárem vymyká „zábavové klasice". I přesto, anebo právě proto nebyla účast nikterak velká. „Byla jsem překvapená, že přišlo tak málo lidí. Beat Band hraje skvěle, vždycky na ně ráda zajdu," vyjádřila se přítomná Boženka Sedláková. Irská atmosféra byla navozena především tmavým pivem Guinness a whiskey Jameson, dále pak upomínkovými předměty těchto značek. Proběhla také losovací soutěž, ve které byly hlavní cenou dvě letenky do Irska. Celou akci organizovali členové HC Křižanov.

Plesová sezóna je sice za námi, můžeme se ovšem těšit na tu nadcházející a přát organizátorům, ať se jim jejich dílo daří.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.