Marie Plotěná bude vystavovat v Bíteši

3Malířka, ilustrátorka a karikaturistka Marie Plotěná bude vystavovat ve Velké Bíteši.


Prodejní výstavu tvorby Marie Plotěné ve Velké Bíteši zahájí vernisáž za přítomnosti autorky. Bude to 2. května ve výstavní síni klubu na Masarykově náměstí č. 5 v 17 hodin. Výstava potrvá až do 13. května 2016.

-red-

_____________________________________________________________

Marie Plotěná – malířka, ilustrátorka, karikaturistka je absolventkou Střední uměleckoprůmyslové školy v Brně a Masarykovy univerzity. Širší veřejnosti u nás i v zahraničí je známa svým kresleným humorem, vtipně glosujícím různé oblasti lidského činění, myšlení i zápolení. Bere si na mušku naše návyky i zaběhané stereotypy, posunuje nás k větší otevřenosti a vnímavosti, překvapuje neotřelým viděním běžných situací našeho života. Často se inspiruje bohatostí českého jazyka, pohrává si s navyklými výrazovými stereotypy, dává jim nová významová spojení, vytváří a objevuje nové slovní obraty a hříčky, nebo se odvažuje brát vyřčené slovo opravdu doslova. Tím vzniká mnoho objevných a překvapivých situací které nám dovolí nahlédnout na sebe i na svět ve kterém se pohybujeme s porozuměním a sympatiemi. Pohlíží na svět jako na zázrak mnohotvárného a jedinečného i neopakovatelného života, kde nám humor a pozitivní postoj napomáhají k snadnějšímu překonávání mnohých životních peripetií. Autorka nás povzbuzuje k úsměvnému nadhledu na sebe samé, na své mnohdy omezené, úzkokolejné vidění i zápolení a motivuje nás k větší vnímavoti krásy stvoření a bohatosti i výjimečnosti života. Na pomoc člověku přitom bere a nemůže opomenout duchovní témata, která nás přivádějí k většímu porozumění smyslu života. Do této sféry spadají její ilustrace biblických veršů, které pojímá velmi netradičně a pro mnohé možná i poněkud odvážně. Je to tím, že v těchto ilustracích inspirovaných Biblí se objevuje často nečekaný prvek laskavého humoru. Kupodivu však tento humor, či nečekaný vizuální gag neubírá nic na závažnosti a poselství sakrálního textu, ale umožňuje osobitou výtvarnou i myšlenkovou reflexi duchovního obsahu biblického verše. Konfrontace textu a jeho výtvarná vizualizace nabízí někdy i přístup srovnatelný s pohledem zasvěceného čtenáře a polopatickým chápáním nezasvěceného čtenáře. Všude tam kde se podobné možnosti objevují, mohou vést, přes prvek nečekaného překvapení, k hlubšímu poznání, objevu biblického poselství i duchovní reflexi. Divák tak dostává příležitost k nahlížení a znovu objevení opomíjených pokladů moudrosti, jež Bible pro dnešního čtenáře skýtá.

Ve své malířské tvorbě - dalším významném poli výtvarné aktivity, rozšířila autorka možnosti malby pastelem o nový rozměr. Zapojila do možností malby kromě světla imaginárního i světlo skutečné. Technika drásaného pastelu, která je její unikátní, jak způsobem práce, tak i pojmenováním, umožňuje reálnému světlu i stínu ulpívat na plasticky ztvárněném povrchu. Jemné vrypy a zvrásnění papírové hmoty umocňují výtvarný výraz a připodobňují obraz mnohdy nízkému reliéfu. Náměty malířské tvorby má autorka mnohem obsáhlejší než u kresleného humoru. Vytváří svůj poetický svět plný barev, osobitého vidění a překvapivých spojitostí i vizí. I tu se objevuje humor, ale není vždy záměrem. Někdy se nachází pouze ve slovním názvu obrazu. Setkáváme se tu s bohatostí nápadů, myšlenek i pohledů, s duchovními i filosofickými tématy, podněty, výzvami. Pohybujeme se v krajinách duše i krajinách fantazie, oslovuje nás krása přírody, světa, oblohy, doteky nevyslovitelného i doteky něhy. Dobrodružství poznávání. Někdy i jen čirá radost z tvorby, tvarů a barev a malování vůbec.

Marie Plotěná je členkou Evropské federace karikaturistů FECO, Sdružení Q, Sdružení Bienále Brno a Mezinárodního spolku grafiků a designérů Icogrady. Prezentovala svou tvorbu na četných výstavách u nás i v mnoha zemích Evropy, Asie i Ameriky. Za svou tvorbu získala 26 ocenění, patnáct obdržela na domácí scéně a jedenáct v zahraničí. Žije a pracuje v Brně.

Bohuslav Vlček

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.