Romeo a Julie bude mít na festivalu filozofie venkovní premiéru

29Poprvé pod širým nebem odehrají herci Horáckého divadla Jihlava představení Romeo a Julie. Stane se tak na nádvoří zámku ve Velkém Meziříčí.

Outdoorové představení hry Romeo a Julie proběhne v rámci Evropského festivalu filozofie v neděli 5. června ve 20 hodin. „Jde o venkovní premiéru. Těšíme se na ni a jsme zvědaví stejně jako sami herci. Lístky jsou již v prodeji na našem programovém oddělení,“ uvedl ředitel festivalu a Jupiter clubu Milan Dufek. Jeden stojí 230 korun.

I režisér představení Pavel Šimák je v očekávání, jak hra zapůsobí. Podle jeho slov byla od počátku připravovaná tak, aby fungovala i venku. Jak, to se ukáže právě ve Velkém Meziříčí. „Samozřejmě budeme hrát o lásce,“ říká režisér Šimák o pojetí hry, „jen se při jejím zobrazování snažíme oprostit od klišé a prázdných gest, hledáme v celém příběhu skutečné lidi, současné lidi, kteří se trápí, radují a hledají sami sebe i cestu k druhým, stejně jako my.“

A jaké bude pojetí scény? Scénárista divadla Jan Borák popisuje, že Shakespearovy hry obecně nepotřebují žádnou velkou scénu a stačí je dobře zahrát. Ta k Romeovi a Julii je ztvárněna jako opuštěné dětské hřiště, které v sobě nese množství významů – nevinnost mládí, dětské hry, které přecházejí do „dospělých“ situací a naopak „dospělé“ konflikty, které se s dostupem jeví malicherně jako boje na pískovišti...

Lístky jsou v prodeji

Na programovém oddělení Jupiter clubu jsou již v prodeji lístky i na další doprovodné akce filozofického festivalu, a to na Johanku z Arku pěveckého souboru Harmonie (4. června), Wallingerovo kvarteto (Concentus Moraviae 6. června), koncert Wabiho Daňka (10. června), divadelní představení Jeppe z Vršku (11. června) a koncert k 25 letům Geneze (12. června). Více na webu filozofického festivalu nebo Jupiter clubu.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.