Desátý Evropský festival filosofie začíná s novinkami

vizual EFFEvropský festival filosofie ve Velkém Meziříčí má před sebou jubilejní 10. ročník. Vstupuje do něj hned s několika novinkami. Má ucelenější a pro běžného návštěvníka atraktivnější programovou skladbu a nové webové stránky.

"Deset let našeho festivalu uteklo jako voda a za tu dobu se v našem městě vystřídala celá řada osobností evropské filosofie i společenského a politického myšlení," říká ředitel festivalu Milan Dufek. Desátý ročník pořadatelé připravili s tématem Svoboda a násilí. "Chtěli jsme nejen reflektovat aktuální dění - globální politickou a ekonomickou krizi, humanitární a migrantskou katastrofu v Evropě a podobně, ale také najít širší přesah - souvislost mezi svobodou a násilím v kontextu lidských dějin," přiblížil Dufek.

Na festivalu se tak letos objeví například předseda muslimské unie Mohamed Abbas, vrchní zemský rabín Karol Sidon, politický komentátor a poradce Roman Joch, ekonom Tomáš Sedláček, politik Petr Pithart a celá řada dalších přednášejících.

Návštěvníky festivalu čeká také řada tradičních doprovodných akcí. "Chtěl bych vyzdvihnout zejména ojedinělé představení Horáckého divadla Jihlava Romeo a Julie, které plánujeme lidem nabídnout pod širým nebem, na nádvoří velkomeziříčského zámku. Pokud to ovšem počasí dovolí," řekl Milan Dufek.

Festival začíná slavnostním zahájením za účasti zástupců města i kraje 3. června ve velkém sále Jupiter clubu v 17.00 a potrvá až do 12. června. "Protože slavíme významné narozeniny, máme pro každého, kdo na zahájení přijde, připravený malý užitečný dárek," slíbil Dufek.

Podrobný a přehledný program festivalu je letos zveřejněný na webových stránkách festivalfilosofie.cz, které doznaly razantních změn. "Firma XART, která s námi dlouhodobě spolupracuje na tvorbě našich webů, nám jako narozeninový dárek nabídla vytvoření moderního festivalového webu. Tuto nabídku jsme rádi přijali a návštěvníci se tak díky tomu mohou v programu festivalu dobře orientovat," doplnil ředitel Dufek.

Pořadatelem festivalu je JUPITER club s.r.o. Velké Meziříčí, odbornými garanty Filosofický ústav Akademie věd České republiky, Praha a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Brno. Festival dospěl do svého desátého pokračování i díky finanční podpoře Města Velké Meziříčí, Akademie věd ČR i Kraje Vysočina.

-red-

Program festivalu ke stažení

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.