Galerie Dvorek hostí výstavu kresleného humoru Reného Janoštíka

DSCN0521Ve velmi příjemném prostředí a velmi přátelském duchu křižanovské Galerie Dvorek se o pouťové neděli 29. května uskutečnila vernisáž výstavy kreseb a karikatur Reného Janoštíka s pseudonymem Renda.

Vernisáže se zúčastnila přibližně padesátka lidí. Vzhledem k faktu, že akce byla uskutečněna u příležitosti autorových 60. narozenin, nechyběli tu jeho přátelé a bývalí kolegové. Výborná nálada byla dílem pohostinnosti a otevřené náruče majitelů galerie, Jaromíra Bursy a Michaely Janákové. Jaromír Bursa po přivítání představil autora a zamyslel se nad dnešním chápáním humoru. Vytýká dnešní společnosti, že za vtipné považuje slaboduchosti od projevů špatného zažívání při obřadu po vulgarity z úst představitelů našeho státu. O Janoštíkovi tvrdí, že „vidí naše slabosti, chyby a nedostatky, ale neodsuzuje je. Divá se shovívavě a s porozuměním.“

Výstava s názvem Křížem krážem humorem představuje průřez autorovou tvorbou, což dokládají především novoroční přání z několika desítek let zpátky i plakáty z předešlých výstav. Janoštíkovy kresby jsou čistých linií a souhry barev, jeho humor je nápaditý s jasnou pointou. Kresby překypují nejrůznějšími motivy. Těmi častými jsou láska, partnerský a rodinný život se všemi svými aspekty, nepřehlédnutelná je také inspirace pohádkami, nechybí tu tedy čarodějnice a mořské panny. Autor bravurně převedl na papír i některé frazémy, dívce líbající mladíka se tak skutečně zapalují lýtka. Různá dávka erotičnosti je společným jmenovatelem téměř celé výstavy, stejně jako absence textu.

DSCN0531René Janoštík se narodil roku 1956 v Třebíči, kde absolvoval tamější gymnázium. Bez tehdy vyžadovaného doporučení nepokračoval na uměleckou školu, a tak vystudoval Fakultu stavební VUT v Brně. Absolvoval čtyři semestry kresby, avšak osudovým okamžikem se stalo setkání s Jiřím Winterem Nepraktou (1924 – 2011) roku 1984 na jeho výstavě v Příbrami. Více než 15 let jezdil Janoštík do jeho ateliéru na soukromé hodiny kresby a karikatury. Od 90. let 20. století se věnuje nejen kreslenému humoru, ale také grafickému designu v širším smyslu slova (vizuální styl firem, jejich redesign, podoba veletržních stánků, etikety, propagační tisk apod.). Zabývá se i litografií, malbou a dřevořezbou.

Výstava zůstane přístupná do počátku července, galerie je, jak říkají majitelé, otevřena na zazvonění v každou rozumnou dobu. Více informací na www.galerie-dvorek.cz.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.