Marek Číhal vystavuje do začátku prázdnin na zámku

IMG 6435Věčné léto 1914 je název výstavy zahrnující 14 prací velkomeziříčského rodáka, mladého malíře, absolventa AVU v Praze, Marka Číhala

Ve výstavní síni muzea jsou od soboty 4. června k vidění díla s názvy: World Trade Centre, Závist, Unavený Kaiser, Čiré zoufalství, Radikál v červeném, Trofej losa, Rakouská krajinomalba, Věčné léto, Na lovu, O čase a prostoru bez hodinek, Ferdinand na safari v Africe, světelný objekt Princezna lední medvědice, Léto v Sarajevu a Zátiší s banány.

Název výstavy Věčné léto označuje významný mezník v dějinách lidstva - léto roku 1914, kdy byl spáchán atentát na mocnáře Františka Ferdinanda D'Este. Právě „Mocnáři" se poslední dobou Číhal ve své tvorbě zabýval, přesněji tématem moci a její zneužití a ztráty a také zodpovědností. Proto lze také v jeho díle hledat spojitost s tématy právě probíhajícího Evropského festivalu filosofie v našem městě.
Období kolem roku 1914 je mimo jiné považováno za počátek umělecké avantgardy, emancipačního hnutí s potenciálem násilí i destrukce. Umělecké avantgardě, směrům zabývající se svobodou a individualismem se věnovala ve své přednášce přední kunsthistorička Dr. Noemi Smolik. Její přednáška Násilím ke svobodě a k novému duchu kapitalismu předcházela vernisáži výstavy, kterou posléze zahájila. V zaplněné zámecké jídelně přiblížila dr. Smolik posluchačům moderní umělecké směry, které formovaly a ovlivňovaly vznikající kapitalismus na počátku 20. století. Zabývala se dále vztahem politiky a umění, sociální funkcí umění a propojeností fungujícího trhu s uměním.


Výstavu Marka Číhala najdete ve výstavní síni Muzea Velké Meziříčí. Přístupná je do 3. července, otevírací doba: denně kromě pondělí, od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00.

Noemi Smolik - kritička publikující na Kunstforum, Artforum, v listech Kunstzeitung, Parkett, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Mladá fronta dnes, působí též jako profesorka dějin umění. Od června 2011 působí jako umělecký garant v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné hoře.

Marek Číhal - narodil v roce 1986. V současné době žije a pracuje v Berlíně a v Praze. Od roku 2010 je členem mezinárodní umělecké skupiny International Bongo Bongo Brigade, jejíž členové žijí především v Berlíně a v Londýně. Od roku 2010 spolupracuje s architektonickým Studiem Acht na monumentálních uměleckých realizacích v architektuře.
V roce 2013 absolvoval studium v malířském ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy na Akademii výtvarných umění v Praze. V průběhu studia prošel stážemi u hostujících profesorů, Ateliér Althey Thauberger (CAN), Ateliér Silke Otto Knapp (UK) a ateliér Floriana Pumhösla (AT). Na jaře 2012 začal paralelně studovat na Universität der Künste Berlin v malířském ateliéru Thomase Zippa. Svou tvorbu pravidelně prezentuje v rámci samostatných i kolektivních výstavních projektů v Čechách a v zahraničí. Jeho tvorba je často zařazována do přehlídek současného umění. V roce 2013 získal jako první laureát Cenu výtvarné naděje Jana Světlíka.
Dílo Marka Číhala vychází z mimořádné spontaneity, spojuje intelektuální výkon s výjimečnou fantazií, která se pohybuje mimo jakékoli konvence. Má schopnost čerpat maximum z vlastního temperamentu a silnou snahu konfrontovat svoji práci se skutečností. A pro toto vše dostává Marek Číhal uznání od předních uměleckých kritiků, kurátorů a sběratelů, a je jedním z nejvýraznějších představitelů současného českého umění. V poslední době pracuje na sérii „Mocnařů". Inspirován obrazy španělského malíře Diega Velázqueze a Angličana Francise Bacona. Číhal tak konfrontuje své mocnáře nejen s mocí a s možností jejího zneužití, ale i s tím spojenou zodpovědností, s rozpadem a ztrátou moci.

"Moji tvorbu lze chápat jako vizuální hru o svobodném pohybu mezi médii malby a kresby, s přesahy do instalace a architektury. Snažím se nalézat harmonii mezi abstraktní a ilustrativní částí obrazu. Pevně věřím, že samotná formální krása je schopna připoutat a obšťastnit člověka. Přál bych si, aby se v mých obrazech a realizacích forma stala obsahem a naopak obsah formou. Vždy mi jde o komunikaci. Má tvorba je o vlastních hranicích a jejich překročení, o toleranci plurality, o výrazu a čitelnosti, o bezprostřednosti, možnostech dotyku, o snění, o darech, o čase a prostoru, o kulturním kontextu. Baví mě reagovat na romantické pojetí umělce, malíře spojeného s vyšší estetickou oblastí, která má poznávací a religiózní přesahy. Umělec onu "vyšší sféru" publiku zprostředkovává. Snažím se předkládat způsoby současné umělecké praxe tematizující identitu malíře i kulturní stereotypy s ním spjaté. Zahrnují do ní biografická témata, nebo se odehrávají na úrovni konstrukce fiktivních identit jednotlivých „hrdinů", kteří se v mých obrazech objevují."
Marek Číhal

-simf-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.