V netínském kostele se tančilo

DSC00635 copyVarhaník Jaroslav Tůma rozezvučil netínské varhany, na hudbu improvizovala tanečnice Adéla Srncová

Další z netínských koncertů s názvem „Tóny vévodkyně Eleonory" proběhl v neděli 5. června. Královský nástroj v kostele Nanebevzetí Panny Marie rozezvučil přední varhaník Jaroslav Tůma, v prostoru kolem oltáře i v uličce zcela zaplněného interiéru tanečně improvizovala Adéla Srncová. Vystoupení, na kterém zazněla hudba Antonina Vivaldiho, Johanna Sebastian Bacha, Johannese Brahmse, Jana Křtitele Kuchaře, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho i samotného Jaroslava Tůmy pořádal Nadační fond Františka Podstatzkého-Lichtensteina ve spolupráci s Římskokatolickou farností Netín a obcí Netín. Varhanní koncert Jaroslava Tůmy s tancem Adély Srncové byl premiérovým představením na Vysočině, byl součástí velkého koncertu pro Vysočinu, který pořádal Kraj Vysočina ve spolupráci se společností Gustava Mahlera a festivalem Concentus Moraviae.
Netradiční a nevšední kombinací tance s varhanní hudbou se věnuje Adéla Srncová s Jaroslavem Tůmou od roku 2013. Tehdy započala jejich spolupráce, která se rozvinula v početné celovečerní koncerty v Čechách, Německu i Estonsku.
Dalším koncertem v rámci „Tónů vévodkyně Eleonory" bude 11. 12. vystoupení operní pěvkyně Andrey Tögel Kalivodové, harfistky Dominiky Ťukové a varhanice Ivany Michalovičové.


Simona Fňukalová

__________________________________________________

Adéla Srncová - "Život je dar, život je láska, láska je tvořivá síla, proto tančím."
Narodila se v roce 1987 v Praze. Její otec Jiří Srnec je zakladatelem Černého divadla, matka Dana Srncová je tanečnice a herečka. Už od útlého dětství navštěvovala hodiny baletu v přípravce Národního divadla Praha, kde tančila v dětských rolích baletů Národního divadla Praha (Popelka, Don Quijote, Labutí jezero, Broučci). V roce 2007 úspěšně absolvovala Taneční konzervatoř hl. m. Prahy. Během studií účinkovala v mnohých představeních, v souboru Bohemia Balet v choreografiích předních českých choreografů. Od roku 2005 se stala hostující členkou Černého divadla Jiřího Srnce, od roku 2007 je jeho členkou a od roku 2010 i choreografkou. Ve spolupráci s Bohemia Baletem vytvořila choreografii k triptychu Bohuslava Martinů pro Národní divadlo v Brně. Vytvořila choreografii k obnovenému představení "Létající velocipéd", pohybovou spolupráci pro "Legendy magické Prahy". Adéla Srncová slaví úspěchy v mnoha dalších choreografiích a představeních. V roce 2014 spolupracovala jako tanečnice se slavným choreografem Vincentem Patersonem (choreograf Michaela Jacksona), Selatinem Karou, Arlene Phillips a Simone Sault.
Největší vášní je pro Adélu Srncovou taneční improvizace, které se věnuje už od útlého dětství. Má za sebou mnohá sólová taneční vystoupení na hudbu Michaela Kocába, Lucie Bílé, dále pak na živou hudbu.
Jaroslav Tůma - se narodil v roce 1956. Vystudoval Pražskou konzervatoř u prof. Jaroslava Vodrážky a Akademii múzických umění v Praze u prof. Milana Šlechty (varhany) a prof. Zuzany Růžičkové (cembalo). Je nositelem prvních cen v soutěžích ve varhanní improvizaci v Norimberku v roce 1980 a v holandském Haarlemu v roce 1986. Dále se stal laureátem řady interpretačních varhanních soutěží, např. v Linci v roce 1978, v soutěži Pražského jara v roce 1979, v soutěži Johanna Sebastiana Bacha v Lipsku v roce 1980 a mnoha dalších. Bohatá koncertní činnost jej zavedla do většiny zemí Evropy včetně Islandu a Turecka, do USA, Kanady, Japonska, Mongolska, Singapuru či Jihoafrické republiky.
Od roku 1990 vyučuje varhanní hru a improvizaci na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze a je častým členem porot mezinárodních varhanních soutěží. Jako pedagog hostuje pravidelně i na mnohých mezinárodních interpretačních kurzech. V letech 1990 až 1993 uvedl v Praze v jedenadvaceti koncertních programech kompletní Bachovo varhanní dílo. Souborně provedl opakovaně doma i v zahraničí také další velké Bachovy cykly.
Kromě recitálových programů na varhanách, varhanním positivu, cembale, pianoforte či klavichordu uvádí i programy komorní.
Tůmova diskografie čítá již přes padesát sólových titulů a několik desítek titulů natočených ve spolupráci s dalšími umělci. U firmy Supraphon vyšla jeho řada kompaktních disků "Historické varhany Čech", která zachycuje zvuk vzácných varhan různých epoch od renesance až po začátek 20. století. U firmy Arta Records vydal kromě řady titulů J.S. Bacha díla od Antonína Rejchy, Eklogy Václava Jana Tomáška, varhanní sonáty Paula Hindemitha, dále dva disky s varhanními improvizacemi.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.