Romea s Julií ocenili diváci velkým potleskem

IMG 6553Herci z Horáckého divadla Jihlava sehráli tragický příběh o nesmrtelné lásce


Divadelní představení Romeo a Julie měli možnost zhlédnout diváci v neděli 5. června večer na vnitřním nádvoří zámku. Uvedená hra je v aktuálním programu Horáckého divadla od listopadu, v Meziříčí proběhla nyní premiéra pod širým nebem. V rámci Evropského festivalu filosofie tedy započala spolupráce Horáckého divadla Jihlava (HDJ) s Jupiter clubem.

Slavná tragédie byla hostujícím režisérem Pavlem Šimákem pojata a upravena „moderně", na místním zámku ale kontrastovala úsporná moderní scéna v historickém pozadí nádvoří. Také kostýmy herců byly současné, výtvarnice Hana Kubešová se při jejich tvorbě inspirovala temperamentem - Itálií a mafií. Hudbu ke hře složil Roman Zach a představení hudebně doprovázeli herci HDJ Lenka Schreiberová (baskytara), Marta Dřímal Ondráčková (klávesy), Jakub Škrdla (kytara), Stanislav Gerstner (bicí), Martin Dobíšek (klávesy), Zdeněk Stejskal (trubka), Richard Vokůrka (perkuse).
V hlavních rolích se přestavili Vladimíra Čapková a Daniel Ondráček.

„Samozřejmě hrajeme o lásce, jen se při jejím zobrazování snažíme oprostit od klišé a prázdných gest, hledáme v celém příběhu skutečné lidi, současné lidi, kteří se trápí, radují a hledají sami sebe i cestu k druhým, stejně jako my. A hrajeme o tom, co se stane, když rodiče nevnímají své děti, když na ně zapomenou, když rezignují na snahu porozumět jejich světu. Hrajeme o tom, co se stane a proč se stane, že rodiče zradí své děti," uvádí režisér Pavel Šimák na stránkách Horáckého divadla Jihlava.


Jednu z nejznámějších divadelních tragédií napsal William Shakespeare v roce 1595 ve svých jednatřiceti letech. V Horáckém divadle mají hru v repertoáru již popáté, dříve to bylo v letech 1954, 1964, 1982 a 2002.
Simona Fňukalová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.