HARMONIE zazpívala na Prague Choral Festival

DSC 0355Pěvecký sbor Harmonie se zúčastnil Prague Choral Festivalu


Je čtvrtek 7. 7. 2016 dvě hodiny odpoledne a 25 členů pěveckého sboru Harmonie čeká na svůj vlak směrem ku Praze. Odjíždí na dlouho očekávanou mezinárodní akci Prague Choral Festival. Všichni se moc těší. Ve vlaku panuje báječná nálada. Tři hodiny cesty utekly jako nic. Z nádraží se přesouváme tramvají na místo, odkud budeme celý týden docházet na jednotlivé akce, zkoušky a koncerty. Ubytování je jednoduché, ale dostačující. Takzvané „polní podmínky" pro nás nejsou žádný problém. Rozbalíme karimatky, spacáky a doslova na jedné hromadě se ubytujeme v DDM na Žižkovské ulici. Je to strategické místo. Zhruba 15 minut ostré chůze přes park a jsme u hotelu STEP, kde budou probíhat veškeré zkoušky na plánované koncerty. Cestou máme v jedné místní hospůdce domluvené obědy, takže nepotřebujeme řešit tak často MHD.
Ze začátku jsme měli všichni trochu obavu z náročného repertoáru a množství zkoušek, které nás čekaly, ale hned první setkání s organizátory akce, všemi sbormistry a muzikanty a především s americkým dirigentem Matthewem Mehaffeym, nás okamžitě uklidnilo. Neuvěřitelně pohodová a přátelská atmosféra, báječní lidé, kteří se sešli, aby si užili celý týden plný krásné muziky. Nácvik probíhal zpravidla ve dvou blocích každý den. Celkem 5 hodin zpívání. Vlastně nám to nakonec připadalo málo, ani se nám nechtělo odejít, když Matthew ohlásil konec zkoušky. Skoro nás mrzelo, že je s námi všemi tak spokojený.
První festivalový koncert se konal v neděli 10. 7. v Českém muzeu hudby a vystoupily na něm samostatně sbory Gaudium, Pueri Gaudentes, Besharmonie a Clarke University. Společně jsme pak všichni zazpívali skladby Aká si mi krásna, Goin´ Home a Proč bychom se netěšili.
Druhý festivalový koncert jsme si užili už zcela z pozice diváků, tentokrát v krásném prostředí kostela sv. Salvátora. Vystoupily sbory L´Asenzio, Garrendo, Hendrix University, Minnesota Choirs a Pepperdine Univesity. Poslední zmiňovaný sbor byl opravdu nezapomenutelný, charismatický sbormistr a neuvěřitelná kvalita provedení všech sborových skladeb.
Slavnostní závěrečný koncert ve Smetanově síni Obecního domu byl naplánován na poslední večer celého týdne. Už generální zkouška pro nás byla velký zážitek. Jen vejít do Smetanovy síně, kterou někteří nazývají českou Carnegie Hall, bylo ohromující. Poprvé jsme také viděli a slyšeli všechny doprovázející, oba klavíry a celou bicí sekci - tympány počínaje a gongem konče. Přesně takhle to totiž v jedné ze svých úprav napsal sám autor skladby Carmina Burana Carl Orff.
První část koncertu patřila varhanním skladbám Litanies Jehana Alaina a Postludiu Leoše Janáčka, následovalo Prague Te Deum Petra Ebena a Nänie Johannese Brahmse v provedení amerických sborů. A pak už přišla na řadu Carmina Burana. Mohutné akordy této nádherné skladby zaplavily Smetanovu síň. Bezmála 300 zpěváků v deseti řadách nad sebou v čele se sbormistrem a dirigentem Matthewem Mehaffeym. To, co jsme my zpěváci v tu chvíli prožívali, lze jen těžko slovy popsat. Jisté je jedno. Pouze hudba má tu moc spojit jakékoliv množství lidí v jedno tlukoucí srdce.
A takhle přesně to bylo...
za sbor Harmonie Olga Ubrová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.