Ateliéry ukázaly krom obrazů třeba i klobouky a hudební nástroje

IMG 9194Ateliéry o víkendu zájemcům nabídly možnost prohlédnout si díla výtvarníků z rozličných oborů – malířů, dřevořezbářů, sochařů, kovářů a dalších. Lidé měli možnost nahlédnout jim pod ruce při práci, podívat se do jejich dílen, některé věci si osahat, vyzkoušet. Probíhaly Dny otevřených ateliérů v Kraji Vysočina.

I na Velkomeziříčsku zvaly k návštěvě desítky tvůrců. Někteří uspořádali společnou vernisáž, jako třeba skupina VelMez Art no. 2, která vystavuje v Jupiter clubu letos podruhé. „Zveme k účasti na společné výstavě ty, kteří nemají vlastní prostory a chtějí se přidat k nám. Naše skupina tedy nemá stálou sestavu,“ vysvětlily její zakladatelky Libuše Kotoučková a Martina Pospíšilová. Podobně i Ateliér V Podloubí pokaždé seskupuje jiné výtvarníky. „My se účastníme již pošesté, tedy od prvního ročníku akce,“ sdělila Jana Mikysková, majitelka ateliéru. K ní se pravidelně přidává šperkař Miroslav Štěpánek. „Letos jsou tu s námi i Míla Svobodová s oděvní tvorbou a Alice Trojanová s ukázkou klobouků,“ dodala J. Mikysková.

Svoji vlastní, nedávno opravenou dílnu v Dolních Radslavicích otevřel i Tomáš Dufek, jenž vyrábí dřevěné hudební nástroje. Nejvíce didgeridoo, ale i různé bubny, ústní harfy. Zájemci si je mohli vyzkoušet, dokonce si odnášeli některé kousky domů. Tomáš návštěvníkům představil svoji novinku. „Je to můj prvovýrobek. Jde o harmonizační lůžko. Jeho finální podobu jsem dolaďoval asi tak rok, samotná výroba pak zabrala zhruba měsíc,“ popsal. Kdo chtěl, mohl do něj ulehnout a nechat se spolu s ním „rozeznít“.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.