Britská satira s Karlem Heřmánkem diváky pobavila

IMG 9862„Musí být premiér inteligentní? Stačí jenom omezeně,“ zaznělo v břitké britské komedii Jistě, pane premiére, kterou do Jupiter clubu přivezlo Divadlo Bez zábradlí.

Politickou satiru autorů Antonyho Jaye a Jonathana Lynna režíroval s Michalem Pavlíkem principál divadla Karel Heřmánek, který se divákům představil i v hlavní roli premiéra Jima Hackera. Spolu s ním ostrý vtip a politické slovní hlášky rozvíjeli Dana Morávková, Josef Carda, Štěpán Benoni, Petr Pospíchal a Ladislav Županič.

A jakže to tedy s tou inteligencí premiéra doopravdy je? Podle divadelní hry Jistě, pane premiére skutečně nemusí být moc vysoká. Jde-li o zásadní rozhodnutí nebo nepříjemné věci, vyřídí je za premiéra tajemník nebo poradkyně, kteří promyšleně tahají za nitky velké politiky. Ostatně, premiér je trochu zmatený a mnohé problémy stejně dost dobře nechápe. Ale to snad ani nepotřebuje. Stačí, když ví, co udělat pro to, aby se ve své funkci dostatečně dlouho udržel. A o nic jiného tady přece ani nejde. Dojem diváků, že to v té politice chodí všude stejně, umocnily aktuální politické narážky z českého prostředí, kterými herci Divadla Bez zábradlí představení našemu publiku přiblížili.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.