Učitelka může být vadná, pokud mírně známkuje, je to v pořádku

IMG 1667Úspěšnou hořkou komedii autora Lutze Hübnera přivezlo do Jupiter clubu Divadlo Verze. Hra postavená na konfrontaci neobjektivních, ale ambiciozních rodičů a osobně velmi angažované učitelky oslovuje postupně diváky po celé Evropě. V hlavních rolích se představila Linda Rybová jako ambiciozní právnička, David Prachař, Kateřina Winterová, Petra Špalková, Jana Janěková ml. a Igor Chmela jako nezaměstnaný otec stojící neustále za zády své Janičky.

Děj se odehrává v učebně páté třídy, kam se vydalo pět rodičů předložit třídní učitelce Novotné seznam důvodů, pro které by měla upustit od další výuky jejich potomků. Žáky čekají přestupové zkoušky na víceletá gymnázia, ale jelikož u nich došlo k výraznému prospěchovému zhoršení, zodpovědnost padá podle pětice na hlavu učitelky.

Schůzka začne nekompromisním prohlášením Lindy Rybové alias Moniky Dvorské: "Bohužel neexistuje jiná cesta než Vás vyzvat, abyste se vzdala funkce třídní učitelky 5. B. Je třeba brát ohled na blaho a vývoj dětí." Přímou konfrontaci s rodiči učitelka neunese a při výbuchu agresivity přítomným vmete, že právě jejich děti to jsou, které vyvolávají neklid ve třídě a díky nimž se celková atmosféra zhoršila. Poté ze třídy vyběhne. Rodiče bouřlivě diskutují, a když zjistí, že učitelčina kabelka zůstala ve třídě, rozhodnou se počkat. Na porvch postupně vypluje ukončený poměr mezi ženatým Bořivojem Drobilem a Kateřinou Winterovou, který se na školní lavici téměř obnoví, manželské neshody Ježkových, přistěhovaných z Prahy a stále nezakotvených v novém bydlišti, i výchovné problémy Moniky Dvorské s její dcerou Laurou. Objevený sešit s překvapivě dobrými známkami v kabelce třídní učitelky ale rychle rodiče přiměje od jejich plánu upustit. Slovy matky Dvorské: "Přátelé, my to musíme odpískat. Takové známky u žádného učitele mít nebudou. Takové riziko si nemůžeme dovolit. Je vadná, je vadná, ale nám to vyhovuje."

Po návratu do třídy je třídní překvapená vývojem situace a jako projev dobré vůle chce rodičům přečíst známky, které dítkům vychází na důležité přestupové vysvědčení. Ukáže se, že známkový notýsek je z loňského roku.

Diváci ocenili vytrvalým potleskem nečekané dějové zvraty i slovní humor odrážející realitu nejednoho rodiče.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.