Happening ZUŠ OPEN bude i v našem městě

VM kulturni_leto_tanecni_orchestr_lidiNaše základní umělecká škola stala součástí celostátního happeningu základních uměleckých škol ZUŠ OPEN, který proběhne v úterý 30. května 2017 po celé České republice.

ZUŠ Open podporuje již nyní řada významných osobností. Spolupatronem projektu je generální ředitel České filharmonie David Mareček, záštitu projektu udělil ministr kultury Daniel Herman, ministryně školství Kateřina Valachová, rektor AMU Jan Hančil, rektor JAMU Ivan Medek a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Generálními mediálními partnery projektu jsou Česká televize a Český rozhlas. Do historicky prvního celostátního happeningu ZUŠ Open se zapojilo 338 základních uměleckých škol z celé ČR.

Prvotní myšlenka vzniku tohoto happeningu patří operní pěvkyni, přední světové mezzosopranistce Magdaleně Kožené. V dopise ředitelům ZUŠ uvedla: „Základní umělecká škola stála na počátku mého vztahu k umění. Jsem přesvědčena, že si hudební školy zasluhují zásadní uznání společnosti; vždyť právě v celé společnosti se nejvíce projevuje systematická kultivace mladé generace, které se jí dostává díky unikátnímu systému základních uměleckých škol. Rozhodla jsem se proto založit nadační fond na podporu ZUŠ, na jehož činnosti jsem připravená se aktivně podílet. Ráda bych se prostřednictvím nadačního fondu zasadila o to, aby ZUŠ získaly více celospolečenské podpory, pozornosti a respektu.“

Co ZUŠ a obyvatele města Velké Meziříčí 30. 5. 2017 čeká?

Od 14.00 do 17.00 budou vystupovat na několika místech např. v budově radnice u informačního centra, v Novém Svitu, u kostela sv. Mikuláše, v podchodu Fortna, uprostřed náměstí u památníku aj. různá hudební uskupení naší ZUŠ, v prostoru před radnicí se bude prezentovat výtvarný obor. Taneční a literárně – dramatický obor vystoupí od 17.00 na parkovišti za budovou ZUŠ.

Protože se většina těchto kulturních vystoupení odehraje pod širým nebem, doufáme v přízeň počasí. V případě nepřízně se přesune program na náměstí do budovy Jupiter clubu a program za budovou ZUŠ do sálu ZUŠ.

Jako bonus vystoupí taneční orchestr v dopoledních hodinách v Bystřici nad Pernštejnem, kde bude přítomna paní Magdalena Kožená osobně za účasti České televize.

Věříme, že našim spoluobčanům 30. 5. 2017 zpříjemníme každodenní shon v odpoledních hodinách a budeme rádi, když se alespoň na malou chvíli zastaví, poslechnou si nebo zhlédnou výkony našich žáků a ocení je potleskem.

Martin Karásek, ředitel ZUŠ Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.