Koncerty Concentusu Moraviae již brzy ve Velkém Meziříčí

hana-blazikova-d64122. ročník festivalu Concentus Moraviae nabízí posluchačům možnost propojit jedinečné hudební zážitky s návštěvou inspirativních míst jižní Moravy a Vysočiny. Letošní ročník s podtitulem „LA VOCE“ koncipuje Václav Luks a festival je věnován tématu lidského hlasu a zpěvu ve všech podobách. V rámci Velkého Meziříčí proběhnou koncerty dva, první 10. června ve Špitálním kostele sv. Kříže a druhý 21. června v kostele sv. Mikuláše.

Ve Špitálku představí Hana Blažíková, sopranistka s nezaměnitelnou barvou hlasu, vřelým hudebním výrazem a citlivým vokálním projevem, program Květina minulosti. V něm načrtne posluchačům obraz Panny Marie, jak se zachoval ve středověkých španělských hudebních rukopisech. Doprovázet se bude na harfu.

Francouzský Ensemble Organum se ve svém programu zabývá uměním ornamentace, hudebním aspektem 16. století, který v našich představách o renesanci zcela chybí. Tuto neznámou hudební oblast nám soubor představí pod vedením Marcela Pérése v jedinečné interpretaci prostřednictvím zásadních typů chorálu: byzantského chorálu, latinské duchovní monodie 15. a 16. století a korsických zpěvů. Přestože se jedná o hudbu vzniklou před staletími, její dynamika spočívá právě v ornamentaci, která jí dodává soudobou příchuť.

Vstupenky je možné zakoupit na programovém oddělení Jupiter clubu, podrobný program k nalezení na stránkách festivalu. Souběžně s prvním koncertem proběhne ve městě Evropský festival filozofie.

-jik-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.