Kostel sv. Mikuláše se stal kulisou dynamické světelné show

DSC03228Páteční noc patřila již tradičně celorepublikové akci Noc kostelů. I letos otevřelo na patnáct set kostelů široké veřejnosti své prostory a nabídlo bohatý duchovní i kulturní program.

Jedinečnou možnost prohlédnout si ve světle svíček běžně uzavřený kostelík Nejsvětější Trojice na Morání doprovodil kytarovým vystoupením Jakub Doležal. Koncert mladých interpretů Petra a Karolíny Bradáčových zval posluchače do Špitálního kostela sv. Kříže, kde jej posléze vystřídalo vystoupení chrámového sboru pod vedením Marie Rosové. Ten zprostředkoval posluchačům širokou paletu židovských písní, mezi jinými například píseň o ctnostné ženě, a biřmovanci nabídli ukázku židovského tance.

Neméně pestrý program tvořila i hudební vystoupení v kostele sv. Mikuláše na náměstí. Po uvítacím slově se představila dětská schola pod vedením Radky Uchytilové. Četné zájemce přilákala přednáška PhDr. Marie Ripperové o historii kostela, potažmo Velkého Meziříčí jako města. Svým závěrem, že kostel byl veřejným místem pro setkávání zejména žen, které měly jinak tento svůj prostor omezen společenskými pravidly, navázala na přednášku Marcely Linkové z programu právě probíhajícího Evropského filozofického festivalu. Pro již zcela zaplněný kostel pak zahrála skupina Pavana, následována Harmonií ze Základní umělecké školy. Po modlitbě za město zazněla kostelem rocková hudba doprovázející světelnou show Špatně namíchaného bublifuku. Závěrečný varhanní koncert byl pohlazením po duši na dobrou noc.

Jitka Kočí

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.