LuGy znovu dýchá

39515206 1791607864240420_6678499915636670464_oJasné nebe s hvězdami se klenulo nad záplavou zářících světýlek a nedočkaví hosté usazení u kavárenských stolečků a uvelebení na modravých leženích čekali na první slova, verše a pasáže z vybraných knih, srdcovek, v atriu luteránského gymnázia (LuGy), bývalého pivovaru i „ZUŠky“.

Nadšení „srdcovkáři“ sdělovali své osobní důvody pro výběr knihy a v prozářeném prostoru renesančních zdí pak zněly nejen ukázky z Procesu, Chvály bláznovství, Malého prince, Pěny dní, Stepního vlka, ale i Whitmanovy verše, záznamy z deníku Astrid Lindgrenové i ukázka z autorské knihy. Povídka Martina Kukučína v libozvučné slovenštině přiměla mnohé posluchače k nostalgické vzpomínce na Československo a Macourkova pohádka O želvě zase vrátila posluchače do dětství.

Literární postavy z různých časů prožily znovu své životy zhmotnělé lidskými hlasy, ale příběh jednoho domu s šedými obdélníčky nedaleko náměstí zatím čeká na svého spisovatele. Jeho prvotní poslání vzdělávat a obohacovat člověka se však znovu objevilo a začalo potichu dýchat. Možná díky magickému datu 18/8/18 a srdcím čtenářů.

Ivana Bíbrová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.