Čtyři básníci se utkali před velkomeziříčskými kritiky

SLAMvm-36Lednový sobotní podvečer. Narváno na místě činu. V pizzerii Gulliver. Soutěží čtyři básníci – vyznavači slam poezie. Netrpělivě přihlíží přes sedmdesát hladových kritiků, diváků. Někteří jsou vyzbrojeni hodnotící číselnou sadou. Porotci z davu rozhodnou svými body o vítězi ve třech kolech soutěže.

Pořadí vstupu básníků do arény určuje los. Nikdo tu nepotřebuje rekvizity a kostýmy. Nepostradatelný je ale přednášený text nebo odvaha k improvizaci. Mluvené slovo. Jeho intonace, rytmus, vzlet i pád. Jeho přesné načasování. Ticho. Smích. Pláč. Křik?!.

Hraje se jako o život. SLAM. Slovo, které přeložené z angličtiny znamená „bouchnout, prásknout“, teď představuje umělce, který bouchá a práská slovy, ale hlavně baví. Jeho slova hladí i drásají duši. Zní prostorem, ŽIJÍ…

Po dvou hodinách soutěže, v níž si konkuruje přednes s improvizací, vítězí Anatol Svahilec (mistr ČR 2014). Caledon, Emphatic a Honza Dibitanz obsazují další medailové příčky. POTLESK.

Velké díky Honzovi Bílkovi, Pizzerii Gulliver a Společně VM za organizaci akce a všem, kteří přišli.

Ivana Bíbrová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.