Výstava připomene sedmisté výročí Řádu rytířů Kristových

castle-174138 960_720V následujících týdnech se budou moci návštěvníci velkomeziříčského muzea seznámit s historií Řádu rytířů Kristových, který byl založen ve čtrnáctém století v Portugalsku. 

Výstava bude zahájena v sobotu 27. července v 15 hodin ve výstavním sále muzea.

Kromě předmětů mapujících bohatou historii řádu zde bude představena také zhruba desítka trojrozměrných modelů řádových staveb, především z období největšího rozkvětu řádu v období gotiky a renesance. Chybět nebude například model kláštera a hradu Tomar, který je s řádem od počátku neodmyslitelně spjat. Nachází se v centrální části Portugalska a jedná se o jednu z nejvýznamnějších portugalských památek, díky čemuž byla také v roce 1983 zařazena do seznamu světového dědictví UNESCO. Trojrozměrné modely vyhotovilo Vysoké učení technické v Brně.

S řádem je pak od roku 1999 spjat i zámek v nedaleké Stránecké Zhoři, který postupně získává zpět svoji renesanční podobu. Hlavním posláním řádu je snaha o křesťanských život, podpora duchovního povolání či charitativní činnost.

-muz-

Plakát

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.