O víkendu si zámek připomene císařské manévry

1 191Velkomeziříčský zámek se o víkendu pomyslně přenese do roku 1909, kdy se v okolí Velkého Meziříčí konaly císařské manévry. Návštěvníci se mohou těšit nejen na přítomnost císaře Františka Josefa I., ale také na bohatý program, který je na oba dva dny připraven.

O hudební program se bude starat kapela Pouličníci, která má ve svém repertoáru oblíbené staropražské písničky. Pro děti pak bude po oba dva dny připravena odpolední pohádka. Nejen dámská část publika si přijde na své během historických módních přehlídek, pány zase potěší bojová operace v zámeckém parku.

V zámeckém parku bude umístěno vojenské ležení a návštěvníci si budou moci prohlédnout různé typy vojenských polních kuchyní, popřípadě ochutnat i jídlo v nich připravené.

V areálu bude umístěna rovněž polní pošta, vzduchovková střelnice, fotoateliér a četnická stanice. O občerstvení se postará vojenská hospoda a stylová kavárna.
Na nádvoří budou umístěny i řemeslné stánky, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout nejen zručnou řemeslnickou práci, ale také si výrobky zakoupit. Mezi stánkaři se objeví svíčkař, mýdlař či výrobky zdobené ubrouskovou technikou.

Po celý víkend budou lidé moci navštívit zámecké i muzejní expozice, sál s freskovou výzdobou či výstavu „700 let Řádu rytířů Kristových".
Císařské manévry se na Velkomeziříčsku konaly 8. až 11. září 1909. Přímo v Meziříčí byl umístěn císařský stan, vrchní velitelství, generální štáb a důstojníci. Vojska se pohybovala na území Bítešska, Náměšťska a Třebíčska. Vojenského cvičení se zúčastnil rakousko-uherský císař František Josef I., následník trůnu František Ferdinand d´Este a německý císař Vilém II. Nejvýznačnější hosté byli ubytováni přímo v zámecké budově.
Během manévrů byla využita i nová technika, jako automobily a motocykly, kulomety, bezdrátové telegrafní spojení a pozorovací balony.

-muz-

plakát-001 724x1024_historické_slavnosti

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.