Císařské manévry zahájil František Josef I.

tit copyO víkendu 7. a 8. září se velkomeziříčský zámek přenesl do období Rakouska-Uherska konkrétně do roku 1909, kdy se v okolí Velkého Meziříčí konaly císařské manévry.

Historické slavnosti u příležitosti 110. výročí těchto manévrů nabídly návštěvníkům zámku bohatý program, který v sobotu ovlivnilo deštivé počasí.
Letošní ročník zahájil nejdéle vládnoucí habsburský monarcha František Josef I., na kterého na pódiu čekala městská rada v čele se starostou Josefem Komínkem. Poté již hlavní nádvoří patřilo ženám oblečeným do krásných historických šatů začátku 20. století. Symbolem dámské módy tohoto období byla jednoznačně turnýra (neboli honzík), který spolu s korzetem až do extrémů zdůrazňoval ženské tvary. Důležitou roli v módě hrály také doplňky, k vidění na módní přehlídce byly klobouky, kabelky, rukavičky, vějíře i deštníky, které se staly nezbytnou součástí šatníku každé ženy.

O hudební doprovod se oba dva dny postarala kapela Pouličníci se svými staropražskými písničkami. V zámeckém parku nechyběla oblíbená flobertková střelnice, lazaret či polní kuchyně. V rámci programu si děti mohly napsat a nechat odeslat dobový pohled, odnést si na památku terč ze střelnice nebo si poslechnout dětské divadelní představení Jak zvířátka k Petrovským přišla a Vodnickou pohádku.
Vrcholem programu byla vojenská operace v parku, kterou si v neděli odpoledne přišly prohlédnout stovky diváků.
Na zámeckém nádvoří byl pro návštěvníky připraven dobový fotoateliér, stánky zručných řemeslníků, jako jsou mýdlář, voskař či perníkář a nechyběl také stánek s občerstvením i kavárna uvnitř muzea.
Po celý víkend bylo možné navštívit zámeckou i muzejní expozici, sál s freskovou výzdobou či výstavu „700 let Řádu rytířů Kristových".
Sobotního zahájení historických slavností se zúčastnili také zástupci partnerských měst z chorvatského Tisna a Valašského Meziříčí.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.