Na zámečku ve Stránecké Zhoři bude vysvěcená nově upravená kaple

Stranecka Zhor_zamekV opravovaném zámečku ve Stránecké Zhoři, který před dvaceti lety koupil jako ruinu Řád rytířů Kristových, bude 21. září vysvěcená opravená kaple. Zasvěcená bude svatému Bernardu z Clairvaux. Na slavnost jsou pozvaní i členové řádu z Německa, řekl ČTK kastelán Miloš Doležal. Kaple je v jižním křídle zámku, vedle kapitulní síně s kryptou.

Spolu s černou kuchyní je kaple dalším větším opraveným celkem v zámku, v patře severního křídla také vzniká rozsáhlá knihovna s knihami v majetku řádu. Další vnitřní prostory, včetně fasád, na opravy čekají. Obnova se podle Doležala dělá co nejšetrněji s cílem vrátit zámečku renesanční podobu. „Používají se staré technologie i materiály, když se je podaří sehnat, například pálená dlažba a staré kamenné prvky," uvedl.

Zámeček s čtvercovým půdorysem a čtyřmi rondelovými věžemi na vnějších rozích je podle Doležala v Česku architektonicky ojedinělou stavbou. Hrozila mu demolice. „Zámek měl jít k zemi, protože statika byla velice narušená," uvedl. Mnoho odvedené práce podle kastelána vlastně není vidět. Budovu bylo potřeba zajistit staticky, postarat se o odvodnění a odstranění novodobých nánosů a stavebních zásahů.

Opravy zatím stály okolo 22 milionů korun, přispívá na ně ministerstvo kultury, obec i členové řádu. Pomáhají také dobrovolníci. Letos se jich už vystřídaly desítky, včetně 50 žáků jednoho z pražských gymnázií. Během týdne mimo jiné z nádvoří vyvezli přebytečnou zeminu a suť.

Zámeček vznikl na místě tvrze. Poškodil ho požár v roce 1943, devastaci dokonalo pozdější hospodářské využívání. Řád rytířů Kristových koupil ruinu za korunu a pozemky v tržní ceně. Opravený zámek bude sloužit jako sídlo řádu, který si letos připomíná 700 let existence. Počítá i s akcemi pro veřejnost, v kapli budou také veřejně přístupné mše. Do opravované budovy se už lidé mohli podívat vícekrát při různých historických slavnostech.

www.krestandnes.cz

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.