V Křižanově proběhla vernisáž prvního ročníku KŘIŽ ARTu

FOTO 5Vernisáž prvního ročníku výstavy KŘIŽ ART proběhla za hojné účasti v sobotu 5. října 2019 v odpoledních hodinách v křižanovské sokolovně. Výjimečnou atmosféru v obklopení děl devíti umělců dotvářel svojí hudbou Tomáš Valoušek, známý jako DJ Wally D. Po slavnostním zahájení a představení autorů návštěvníci, vystavující i organizátoři kromě zhlédnutí děl mimo jiné vedli přátelské rozhovory nejen o umění, ale také například o dalších ročnících KŘIŽ ARTu.

Výstava bude ke zhlédnutí do 20. října 2019 vždy po předchozí domluvě na tel. +420 608 075 617, nebo e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Ve všedních dnech jsou prohlídky možné mezi 17. a 19. hodinou, o víkendu pak téměř kdykoliv během dne.

K vidění je kromě klasických výtvarných děl, zastoupených především kresbou (tužka, uhel, pastel, perokresba), malbou (akvarel, tempera, olej), grafikou (linoryt, slepotisk, suchá jehla) a koláží, také konceptuální umění, fotografie, keramika, či módní tvorba. Přesah k dalším druhům umění pak představují poezie a hudba.

Většina vystavujících je z Křižanova či jeho okolí. Nejmladší vystavující je 11 let, nejstaršímu pak 63 let. Velkou část letošní sestavy KŘIŽ ARTu tvoří mladí, nebo dosud nevystavující umělci. Své zastoupení mají jak studenti a absolventi uměleckých škol, tak i samouci.

Kateřina Dvořáková představuje na výstavě autorské tisky své grafické tvorby. Jedná se především o linoryt, ale také slepotisk. Většina nese název Hejno, ať už zobrazuje hejno ptáků, motýlů, ryb či hlavonožců. Dále se prezentuje keramickými kelímky, talíři a miskami zdobenými hlavně rostlinnými motivy. Kateřina studovala klasickou a propagační tvorbu na Střední umělecké škole grafické v Jihlavě. Nyní pokračuje ve studiu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně v oboru výtvarná výchova a vizuální tvorba, zároveň začala vyučovat na Základní umělecké škole ve Velkém Meziříčí.

Sedmnáctiletá Kamila Kněbortová vystavuje sérii fotografií, na kterých zachytila momenty běžné a zcela obvyklé pro tradiční zabijačku. Její dílo Popření krychle lze zařadit do konceptuálního umění. Kamila vytvořila ze dřeva objekt, který při pohledu z určitého úhlu vypadá jako krychle. Objekt je doplněn o animaci, kde jsou jednotlivé pohledy na dílo znázorněny. Letos vstoupila Kamila do širšího povědomí vytvořením nápisu KŘIŽANOV v hollywoodském stylu.

Fotografie z cyklu Zrcadlení, jejichž autorkou je stavební a dřevařská inženýrka Soňa Křivánková, zachycují především křížící se krovové konstrukce a schodiště běžnému návštěvníkovi nepřístupných prostor nejen našich kulturních památek, hradů, kostelů a zámků, ale i pavlačových domů, roubenek a funkcionalistických skvostů. I další Soniny fotografie vznikly při stavebně technických a historických průzkumech, kterými se Soňa začala naplno živit na volné noze.

Galina Mynářová se na výstavě prezentuje hned několika druhy umění. V první řadě to jsou kresby a fotografie, pro jejichž zachycení Galina neváhá nechat si ujet autobus, dále je to poezie. Výtvarnému umění se věnuje krátce, avšak básně skládá o poznání delší dobu, do nynějška ale končily takzvaně v šuplíku. Jedna z Galininých básní byla recitována při zahájení vernisáže: „V tichosti / do nitra plynoucí / záblesky světel / odpovědi bez otázek / nečekaná pozvání / nesměle vcházíš / ale s jistotou, že nechceš už zpět / Neklamná znamení / slepým očím skrytý řád / tak projdi se dvěma pokoji / jsou plny tajemství a krásy / jen chtít znát."

Luboš Procházka, knihtiskař původem z Havlíčkova Brodu, představil na výstavě své perokresby a fotografie. Stěžejním tématem jeho tvorby jsou památky, ty křižanovské především. Soubor jeho kreseb byl vydán v tisku minulý rok u příležitosti 100 let republiky v Křižanově.

Šestnáctiletá Vendula Rousová má na výstavě mnoho kreseb a maleb, u nichž převládá především detail, např. zvířat či lidského těla, nechybí ale ani zátiší, akty, budovy a krajiny, či různé experimenty a syntézy s textem. Vendula studuje na gymnáziu, výtvarné tvorbě se věnuje přibližně tři roky jako naprostý samouk. I díky tomuto faktu vzbuzuje obdiv svými díly, která jsou „jako živá".

Kateřina Suchánková, která se již delší dobu věnuje šití, zaujímá na výstavě místo svojí modistickou tvorbou. Její klobouky přitahovaly na vernisáži pozornost především žen, leckteré z nich si je s nadšením i zkoušely.

Eliška Valová, která se v tuto chvíli na gymnáziu připravuje na maturitu, se na výstavě prezentuje širokou škálou technik – od kresby a malby, přes koláž až po linoryt a suchou jehlu. Největší pozornost z nich ale patrně poutá prostorový objekt s názvem Strach. Sama Eliška o něm říká: „Strach je spíše pracovní název, i když myslím, že výstižnější než ten původní – Němý svědek. Slovo strach popisuje pocit, který v člověku nejspíš probudí první pohled na celé dílo. Může být proto překvapivé, že význam a symbol tohoto výtvoru jsou ve své podstatě zcela pozitivní. Jde totiž o spojení dvou těl, sil, lidí, muže a ženy, kteří jsou v těsné blízkosti a tvoří jeden celek. Díky tomuto poutu jsou schopni Strach překonat a oběsit. Díváme se poté nikoli na ztrápené duše, ale na poražený a odhalený Strach, který už ale visí před námi a ne v nás. Proto provaz, proto oběšenec a sevřená hruď."

Jedenáctiletá Gabriela Vávrová vystavuje především kresbu a malbu, nechybí ale ani linoryt či keramika. Velká část její tvorby zachycuje zvířata, zvláště pak oblíbené plameňáky a jednorožce. Zaujmou zajisté díla Tvá hlava na mém těle a Motivační plameňák doplněný o text „Nebuď srab a radši objevuj."

Výstavu KŘIŽ ART pořádá spolek Vodotrysk v návaznosti na sérii výstav, které uspořádal v minulosti. V roce 2013 to byly výstavy ve venkovní galerii za sokolovnou Komiks (Pavlína Štanderová), Graffiti (Mr. PONC) a Sakrální a jiné stavby (Libor Giňa). V témže roce uspořádali členové Vodotrysku také výstavu obrazů věnovaných Křižanovu (Ladislav Valík, Ladislav Hrubý, Jan Kovář, Štefan Parajka, Eduard Uhlíř, Františka Skryjová, Blanka Vytlačilová, Tereza Coufalová, Andrea Stehlíková). Kromě obrazů byly na výstavě shromážděny publikace o Křižanovu, nebo publikace napsané Křižanováky či lidmi s Křižanovem spjatými. V roce 2016 pak proběhla výstava fotografií a fotopláten Miroslava Čarka pod názvem Krása kolem nás. Výstava tvorby Kamily Kněbortové, Boženy Mackové a Andrey Stehlíkové proběhla následně v roce 2017. V minulém roce to pak byla výstava fotografií a prací Karla Kamana, Stanislavy a Miroslava Čarkových spojená s křtem knihy Evy Nagyové Křižanov VI: Křížem krážem.

Veliké poděkování patří kromě všech vystavujících a účinkujících také jejich rodinným příslušníkům a přátelům, členům spolku Vodotrysk a mnohým dalším, kteří pomohli s přípravou a realizací výstavy. Dík patří i městysi Křižanovu, ZŠ a MŠ Křižanov a Domovu bez zámku v Náměšti nad Oslavou za zapůjčení instalačních médií. Poděkovaní si samozřejmě zaslouží i všichni, kteří výstavu podpořili svojí účastí, či jakkoliv jinak.
V projektu KŘIŽ ART hodlají členové Vodotrysku pokračovat i nadále a podporovat tak místní uměleckou tvorbu a kulturní život.

Ondřej Nagy    

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.