Víkendový psychorehabilitační pobyt se zaměřil na hledání skřítků

DSC06729"Skřítek či šotek je bytost ze západoslovanského folklóru, původně ochranný duch domu podobný východoslovanskému domovojovi. Skřítek je analogický římským lárům a penátům, anglickým hobům nebo francouzským lutinům. Toto slovo se také používá pro překlad jmen různých bytostí malého vzrůstu v folklóru a fantasy jako je elf, goblin, gnóm nebo imp." Toliko se o skřítcích dočtete ve Wikipedii. My členové Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, klub Velké Meziříčí, jsme však chtěli znát více o těchto mytických tvorech a tak jsme se rozhodli za nimi letos vypravit. Využili jsme k tomu náš společný psychorehabilitační víkendový pobyt (27.-29. 9. 2019) v krásné přírodě Vysočiny a již ověřeném zázemí hotelu Svratka.

Průvodce nám nemohl dělat nikdo jiný než uznávaný odborník na moravské skřítky prof. doc. PhDr. Ing. Vít Šotek Csc. Hned první den jsme se mohli zúčastnit přednášky o životě skřítků. Poznali jsme jejich druhové členění, jejich chování, podmínky pro život a získali jsme o nich další důležité teoretické informace. Večer jsme ještě všichni prošli mentální přípravou a testy sestavenými předními moravskými odborníky manželi Jelínkovými. Druhý den na nás již čekalo divadlo Koník s inspirativní pohádkou Jak Martin a Barborka vařili povidla (samozřejmě pro skřítky). Když jsme byli již teoreticky dostatečně připraveni, mohli jsme odpoledne vyrazit do lesa hledat skutečné skřítky. V lese jsme pro ně postavili spoustu krásných domečků a pomohli jim od nezbedných šotků. Nakonec nás z lesa vyhnal silný liják. Ale i v tom měli asi prsty skřítci, kteří se nemohli dočkat, až budou moci obsadit své nové příbytky. Večer jsme se sešli u krmení a dozdobení našich skřítků a kdo chtěl, tak si mohl s Markétou vytvořit i lesní víly.

Kdo zrovna nehledal skřítky, využil krytý plavecký bazén, minigolf nebo si třeba zahrál kulečník, případně odskočil do lesa na houby. Prostě jsem si ten víkend všichni užili, načerpali novou energii a těšíme se na další.

Zapsal Vít Chmelíček - alias prof. doc. PhDr. Ing. Vít Šotek Csc. Tento, již tradiční, víkendový psychorehabilitační pobyt (každoročně s různým tematickým zaměřením) je pořádaný, mimo jiné, z finančních prostředků Asociace získaných z vlastního „Plesu dobré vůle" a byl podpořen z Grantového programu města Velké Meziříčí pro poskytování dotací v sociální oblasti pro rok 2019.

A ještě pár veršů od všech účastníků skřítkohraní. Báseň složili po jednotlivých verších všechny rodiny skřítků.

Skřítkohraní Svratka 2019
Autoři: účastníci akce

Zase letos na Svratce, jak v podzimní pohádce.
Společně se zabavíme, skřítkům domov postavíme.

Najdeme si větvičky, také nějaké kytičky.
Pěkné místo najdeme a chaloupku stavět začneme.

Skřítek malý zelený staví domek pod drny.
Skřítek střední barevný zase žije v pařezí.
A ten skřítek veliký bydlí s námi za pecí.

Za pecí je velké teplo, skřítek si ho užívá.
Až ho teplo omrzí, tak zpět do lesa vyrazí.

Tam zaleze do mlází, všechno kolem sebe rozhází.
Je to skřítek nepořádník a domeček nemá žádný.

V noci spinká pod peřinkou, šitou z lesních kvítků.
Pod hlavou má polštářek, to je postýlka skřítků.

Ráno vstává z postele, košík hub si donese.
Udělá si smaženici, to má ale pod čepicí.

Pak ho bříško rozbolí, tak na drnu si pohoví.
A pak hurá do mlází, smích ho stále provází.

Je to skřítek nezbeda, někdo z nás ho vyhledá,
a pak všichni dohromady užijem si spoustu srandy.

Zdeněk Jůda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.