Adventní čas oživí výstavy betlémů spolku Art Periscope

4 obrJedenáctou sezónu činnosti a výstav začne spolek Art Periscope uspořádáním přehlídky regionálních betlémů na zámku v Třebíči pod názvem „Betlémy nejen z Tišnovska". Výstava bude zahájena ve čtvrtek 28. listopadu 2019 v 17 hodin a potrvá až do 12. ledna 2020.

Budou zde vystaveny jednak betlémy ze sbírky manželů Jílkových a jednak díla z tvorby výtvarníků našeho regionu. Celkem zde mohou návštěvníci spatřit na 130 betlémů, které jsou doplněny o dřevěné plastiky řezbáře Romana Galka z Jindřichova Hradce. Scénář výstavy sestavil Zdeněk Jílek, naaranžovali členové spolku Art Periscope ve spolupráci s pracovníky Muzea Vysočiny Třebíč. Srdečně zveme všechny příznivce z celého Tišnovského regionu, aby se přijeli podívat, jak se nám výstava, přímo v betlémářské baště Vysočiny, zdařila.

Další výstava z dílny Art Periscope bude ve spolupráci s obcí Předklášteří v prostorách OÚ v termínu 7. - 15. prosince 2019 s názvem „Betlémy a kostely". Dvanáct betlémů z okolních kostelů bude doplněno o díla výtvarníků, která znázorňují, mimo biblický příběh, i symboly kostelů. Poděkování za zapůjčení těchto skvostných exemplářů patří farnostem Tišnov, Předklášteří, Deblín, Křoví, Dolní Loučky, Čebín, Lomnice, Unín, Kuřimská Nová Ves, Nebovidy, dále Domovu sv. Alžběty Žernůvka a za betlém z kaple v Horních Loučkách. Výstavu zahájí v sobotu 7. 12. neobvyklá návštěva z nebes a v hudebním vystoupení se představí skupina ORBA s pořadem Vlaštovky koledují. Derniéru v neděli 15. 12. oživí vystoupení Jiřího Helána s jeho hosty a bude vyhodnocena soutěž dětských výtvarných prací.

Třetí výstava bude uskutečněna ve spolupráci s tišnovským muzeem v jeho prostorách v době od 18. prosince 2019 do 12. ledna 2020. Zde budou hlavními vystavujícími sběratelé betlémů Naďa Parmová z Blanska, Stanislav Dostál z Přerova a Zdeněk Jílek z Tišnova. Zahájení bude ve středu 18. 12. v 16 hodin hudebním vystoupením žáků ZUŠ v Tišnově. V přízemních místnostech budou vystaveny jednak klasické figurkové papírové betlémy nalepené na překližce (Kvěchová, Aleš, Lada, Bělík a další) a jednak betlémy trojrozměrné z různých materiálů. Sakrálními obrazy doplní výstavu malíř Luboš Plachý z Molenburku. V horním patře bude dominantou částečně pohyblivý Tišnovský betlém z dílny spolku Art Periscope, který byl v letošním roce rozšířen o tři další osobnosti města. Na výstavě nebude chybět ani kolekce technických zajímavostí - nejenom betlémů - pro děti, od autora Luboše Poukara z Deblína. Je to první výstava spolku Art Periscope v Tišnově, která bude otevřena přes vánoční svátky a tak si budou moci Tišnováci prodloužit a vychutnat vánoční atmosféru i po Novém roce.

Art Periscope

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.