Již potřetí prozářil Velké Meziříčí festival Bezmez(d)

tit copy_copyStudenti vysokých i středních škol, spolek Jednoměsto a řada dobrovolníků letošní ročník uspořádala na více místech, a to tradičně na Gymnáziu, nově Na Areálu a v Rock Depu.

Festival byl zahájen vernisáží, na které se představilo čtrnáct umělců z Brna, Vídně a dalších koutů České republiky. Výtvarníci představili malby, fotografie, ilustrace, objektovou, textovou tvorbu a video. Součástí výstavy byla i performance od Ivany Rovenské. Na performance navázal dokument Kibera: Příběh slumu, následovaný debatou s kameramanem Petrem Rackem.
Večerní část programu pokračovala nově v prostorách Na Areálu, kde poprvé vystupovala Tereza Nová s covery známých kapel, a Dominika Treterová představila písně z vlastní tvorby. Poté následoval action painting, který hudbou doprovázel DJ Golda na vinyly. Hlavní bylo nepřepálit začátek.

Druhý den odstartovala Vendula Žáková cestovatelskou přednáškou o fuckupech na cestách. Hned poté byla možnost zhlédnout unikátní film Krajina v Tísni, věnující se současnému stavu české krajiny, tento dokument navazoval workshopem s Filipem Lysákem.
Sobotní program pokračoval v Rock Depu, kde jsme mohli od minulého ročníku vidět úžasný progres kapely Mezi květy. Dále převzala mikrofon Ima Teva, která svou tajemně mystickou hudbou všechny očarovala a pohladila na duších. Toman popovídal o své cestě za polární kruh na trail Kungsleden ve Švédsku. V poslední části večera jste mohli slyšet Happy pills, kteří roztančili publikum, po nich zakončovala etablovaná kapela Hello Marcel, která se svým word playem a electropunk/disco funkovým rytmem loučila s posluchači. A úplnou tečku na závěr dodal Lukáš Makovička se zvuky didgeridoo.

Závěrem bychom chtěli poděkovat partnerům, bez kterých by festival nemohl proběhnout. Poděkování patří Radě dětí a mládeže, Kraji Vysočina, MŠMT a Masarykově univerzitě. Též bychom rádi poděkovali všem výše zmíněným hudebníkům, debatérům i výtvarníkům, a velký dík patří rovněž pořadatelskému jádru festivalu a všem dobrovolníkům.

Olga Staňková, Petra Pavlíčková

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.