Velké Meziříčí si připomnělo sametovou revoluci

tit copy_copy_copy_copy_copyPlný kinosál Jupiter clubu zavzpomínal na sametovou revoluci před třiceti lety i tragické studentské protesty z roku 1939.

Město Velké Meziříčí uspořádalo vzpomínkový večer s názvem Cesta ke svobodě, kterým posluchače provedla předsedkyně Vlastivědné a genealogické společnosti Helena Švecová. Ta v úvodu připomněla souvislosti historických událostí listopadových let 1989 a 1939. Před slavnostním projevem starosty města Josefa Komínka zazpívaly sbory velkomeziříčského gymnázia pod vedením Markéty Rosové Prudíkové oblíbenou Masarykovu píseň Ach synku, synku.

Tento večer měl také premiéru nový dokumentární film Jiřího Michlíčka s názvem Diagnóza Svoboda, který plnému kinosálu připomněl samotný průběh sametové revoluce ve Velkém Meziříčí doplněný o aktuální komentáře pamětníků tohoto dne. O tom, co od revoluce očekávali a zdali se jejich očekávání naplnila, hovořili v dokumentu oslovení účastníci revolučního dění.
Závěr programu patřil besedě s osobnostmi z dokumentu, na kterou přijali pozvání bývalá profesorka velkomeziříčského gymnázia Jiřina Kácalová, bývalý místostarosta města Vilém Lavický, učitel Emanuel Míšek a kazatel Českobratrské církve evangelické a bývalý zastupitel Velkého Meziříčí Joel Ruml.
V předsálí kina město ve spolupráci s Jupiter clubem připravilo výstavu historických dokumentů z let 1939 a 1989.

V průběhu celého víkendu probíhalo ve Velkém Meziříčí mnoho vzpomínkových akcí. Mohli jste se zúčastnit besed, průvodu od gymnázia, poklidné demonstrace na náměstí, v 17 hodin a 11 minut si symbolicky vyslechnout zvony kostela sv. Mikuláše, nebo zajít s dětmi na muzikálovou pohádku Lotrando a Zubejda.

M. Hudková

Diagnóza Svoboda, autor: Jiří Michlíček

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.