• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • Cestovatel vyprávěl o své cestě z Indie až do Prahy. Dopravní prostředek měl vskutku nevšední

Cestovatel vyprávěl o své cestě z Indie až do Prahy. Dopravní prostředek měl vskutku nevšední

P1030156Známý český cestovatel se přijel podělit o zážitky z cest se svým „žlutým cirkusem". Není to nikdo jiný než Dan Přibáň, který vystoupil na pódiu v kinosále Jupiter clubu. Velkomeziříčští diváci si mohli poslechnout vyprávění o Velké cestě z Indie až domů, kterou výprava zakončila dvanáctiletou cestu kolem světa v uzbeckém Samarkandu. Za tu dobu posádka urazila 88 714 kilometrů, projela 5 světadílů a navštívila 43 zemí.

V Himalájích v průsmyku Tanglang La se výpravě podařil rekordní počin, překonat dvoutaktním autem nadmořskou výšku 5328 m. n. m. Když je řeč o dvoutaktním vozu, mnozí vědí a jiní tuší, že se jedná o legendárního žlutého trabanta. Posádka obývala dva trabanty s názvy Egu a Babu, jednoho malucha (Fiat 126p, pozn. red.) a Jawu.

P1030286 copyPoslední výprava k uzavření cesty kolem světa odstartovala v jižní Indii a přes Nepál, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Rusko a Ukrajinu vedla až k návratu na Slovensko a do České republiky. Po dlouhých 17 237 kilometrech a 5 měsících to byl návrat skutečně pompézní v čele několikakilometrové trabantí kolony, která se začala tvořit už od polských hranic.

 

Členové expedice byli náčelník Dan Přibáň, kameraman Zdeněk Krátký, fotograf Vojta Duchoslav, slovenský motocyklista Marek Slobodník, Marek Duranský, Polák Radek Jona, hasič Honza Setvín a Lukáš Venclík, který všechny dokázal přesvědčit, že je ideální kandidát a až poté přiznal, že nevlastní řidičské oprávnění.

P1030144

P1030155 copy_copy

 

 

 

 

 

P1030248 copyZážitky z cest, které se nedají vymyslet, ale musí se prožít, barvitě Dan Přibáň divákům vylíčil. Každý přejezd hranic měl svůj specifický příběh, když v Pákistánu na hranicích kluci zahráli písničku nebo v Číně při přejezdu hranic „zčechizovali Němce". Kdo neslyšel, ten neuvěří, ale přece je tu jedna možnost, jak si známého českého cestovatele znovu poslechnout, pro velký zájem zavítá do Velkého Meziříčí opět 13. února 2020.

Za dvanáct let trabantího cestování vzniklo několik filmů, které patří do projektu nesoucí hromadný název Trabantem napříč kontinenty. První film Trabantem hedvábnou stezkou byl o výpravě do střední Asie, druhý film byl Trabantem napříč Afrikou, třetí Trabantem až na konec světa vznikl z expedice Jižní Amerikou, z Austrálie do Asie mohli diváci vidět dokument v kinech pod názvem Trabantem do posledního dechu. Završením projektu je poslední film s názvem Trabantem tam a zase zpátky, který vypráví o závěrečné strastiplné cestě z jižní Indie až do Prahy.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.