Dokonalé vánoční naladění čeká na statku v Balinách

BalinyVánoce na statku, toť poezie sama. Statek, o kterém je řeč, však není statkem ledajakým a tudíž ani Vánoce na něm nejsou Vánoci obyčejnými. Selskou usedlost, o které je řeč, najdete hned na okraji obce, přijíždíte-li od státní silnice vedoucí od Třebíče do Velkého Meziříčí. V usedlosti má sídlo jedno z ekocenter Chaloupky a Vánoční ladění je jednou z jeho tradičních akcí pro veřejnost.

Vánoční ladění je opravdu výstižný název akce. Určený je pro malé i velké, nejlépe samozřejmě dohromady. Má dvě části: tvořivou a kulturní. celý prostor je provoněný vánočními vůněmi i náladou, můžete si dát horký punč či čaj, takže na své si přijdou snad všechny naše smysly a potřeby.

Letos se můžete těšit na autorské loutky z ovčí vlny a posléze na vánoční hru divadla Koník. Ta je na motivy lidové pastýřské hry o putování pasáčků a králů za Ježíškem.

O třetí adventní neděli (tedy již 15. prosince) se společně s Andělem, ospalými pastýři a třemi zbloudilými králi budete moci vydat do Betléma. Živá hudba nemůže chybět. Těšit se můžete na koledy, které si všichni zazpíváme pěkně po valašsku.

Vedoucí ekocentra Chaloupky Baliny Jana Audy nám k akci řekla: „Touto akcí tradičně uzavíráme rok v našem centru. Letos to byl rok nabitý výukovými programy pro děti, ke kterým přibyly i programy pobytové. Tři dny plné poznávání přírody, okořeněné spaním ve stanech s podsadou. Klub Lebeda zase plnými doušky užíval zahrady a přírody jako prostředku pro rehabilitaci a své zkušenosti se zahradní terapií předával i dalším pracovníkům i uživatelům z více než čtyřiceti sociálních služeb. Zveme všechny, kteří k nám v průběhu roku zavítali, i ty, kteří se k nám vypraví poprvé. Vánoční čas je báječná příležitost k návštěvám."

Co dodat. Lepší pozvánku si těžko představit. Uděláte-li si z třetí adventní neděle den výletní, můžete se nejprve projít malebným údolím řeky Balinky a procházku zakončit právě v ekocentru. To horký čaj, nebo punč teprve náležitě oceníte.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.