• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • Akce Vlastivědné a genealogické společnosti navštívilo v loňském roce přes dva tisíce zájemců

Akce Vlastivědné a genealogické společnosti navštívilo v loňském roce přes dva tisíce zájemců

tit copy„S potěšením konstatuji, že jako v minulých letech, tak i v roce 2019 se nám podařilo dosáhnout toho, aby náplň naší činnosti byla pestrá a bohatá - každý týden s výjimkou měsíce července a srpna pořádáme přednášku, besedu nebo zájezd, účastníme se kulturního života ve městě a někteří naši členové již řadu let úspěšně publikují," těmito slovy zahájila 7. ledna výroční schůzi Vlastivědné a genealogické společnosti její předsedkyně Helena Švecová, která následně zhodnotila práci společnosti za uplynulý rok 2019.

Velkomeziříčská Vlastivědná a genealogická společnost (VGS) při Jupiter clubu loni uspořádala 40 akcí a speciální genealogický kurz, který se u veřejnosti setkal s velkým ohlasem. Kromě počtu členů se zvýšil také zájem o akce pořádané společností, ty v loňském roce navštívilo 2 130 posluchačů. Šlo především o přednášky, besedy a zájezdy. Mezi nejnavštěvovanější akce VGS roku 2019 se zařadila premiéra celovečerního dokumentu Libora Smejkala s názvem Úděl a bolest Jakubu Demla a následná oslava osmdesátin filmaře, které se zúčastnilo více než 100 gratulantů. Se zájmem veřejnosti se setkaly také cestovatelské přednášky ze země Aztéků a Mayů, o cestě po Kambodži a návštěvě Izraele.
Mezi důležitou součást činnosti společnosti patří spolupráce s podobně zaměřenými spolky z Brna, Polné, Luk nad Jihlavou a Náměště nad Oslavou.

Výroční schůze proběhla za účasti starosty města Josefa Komínka, členky VGS místostarostky Jiřiny Jurdové a ředitele Jupiter clubu Milana Dufka.
Pravidelné přednášky a besedy, které jsou přístupné veřejnosti, probíhají každé úterý od 16 hodin v Jupiter clubu.

M. Hudková

VGS plan činnosti 1. pol. 2020

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.