Kinematograf zlákal diváky na české filmy i letní atmosféru

IMG 6809Velkomeziříčské náměstí tento týden opustil Kinematograf bratří Čadíků. Uvedl zde čtyři české filmy, promítané vždy od 22. hodiny. Rozloučil se s diváky snímkem Fotograf.


Film Fotograf z letošního roku přilákal v pondělí 20. července téměř stovku diváků. Ti se usadili nejen na nachystaných lavicích, ale také na donesených lehátkách a židlích. Ačkoliv se jedná o film inspirovaný poněkud kontroverzním životem fotografa-umělce Jana Saudka, v diváckých řadách byly hojně zastoupeny věkové kategorie od náctiletých po seniory. Mohly si tak užít jeden z pohledů na umělcovu životní dráhu, čehož se výborně zhostil Karel Roden.
V předchozích dnech promítali bratři Čadíkové filmy Vejška, Tři bratři a Hodinový manžel. V porovnání s nimi se Fotograf vymyká. „O pořadí filmů rozhodlo město. Filmy jsme vybírali tak, abychom oslovili každého," tvrdí bratři. „Vejška je pro mladší, Tři bratři jsou spíše pro děti a Hodinový manžel zas pro dospělé. Fotografa jsme na program zařadili pro náročnější diváky."
S diváky ve Velkém Meziříčí byli pořadatelé spokojeni. Dle jejich slov jich přišlo hodně. „Byla jsem v neděli na Hodinovém manželovi a měli jsme trochu problém si sednout. Jinak lidi koukali, odkud mohli – ze zahrádek, z křesílek, nebo i ze zaparkovaných aut," tvrdí jedna z návštěvnic Markéta Malcová. „Fotograf byl víc než zajímavý," říkají jedni z pondělních diváků a dodávají: „Do kamenného kina bychom na to nešli. Tohle má úžasnou atmosféru. A taky je to trochu romantika."
Kinematograf v rámci Filmového léta 2015 cestuje po celé republice, kde provádí hned několik záslužných činností. V první řadě šíří české filmy, na které dnešní diváci v záplavě snímků především z anglo-amerického prostředí zapomínají. Druhou je princip vstupného. To se předem neplatí, ale během promítání obchází publikum jeden s organizátorů a vybírá dobrovolné vstupné. Výtěžek pak putuje na Konto Bariéry na pomoc handicapovaných, starým a nemocným lidem.
Bratrům se tedy podařilo skloubit hned několik věcí dohromady. My se na ně můžeme těšit (snad) zase za rok.
Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.