• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • Přípravy pětadvacátého ročníku festivalu Concentus Moraviae se blíží ke konci. Organizátoři se sešli v Meziříčí

Přípravy pětadvacátého ročníku festivalu Concentus Moraviae se blíží ke konci. Organizátoři se sešli v Meziříčí

P1100578Ve velkomeziříčském Jupiter clubu proběhla pracovní schůzka organizátorů hudebního festivalu Concentus Moraviae. Organizační pracovníci festivalu se sešli ve čtvrtek 5. března v koncertním sále.

„Letošní jubilejní 25. ročník je pro nás mimořádný. Symbolem tohoto roku se stala guidonská ruka, která dříve pomáhala zpěvákům zpívat z listu. A protože ruka má pět prstů, rozhodli jsme se oslovit a následně přizvat ke spolupráci hned pět dramaturgů," řekl ředitel festivalu David Dittrich. Na programu čtvrteční schůzky bylo představení nových zástupců pořádajících měst, detailní seznámení s dramaturgií a programem ročníku, prezentace nového webu festivalu, řešení otázek propagace a prodeje lístků.

„Rád bych vám poděkoval za vaši práci, které si vážím. Jsem moc rád, že tuto akci mezinárodního rozsahu hostí také Velké Meziříčí. Zároveň si uvědomuji, že festival nemá mezi lidmi velké povědomí, to bych rád napravil," řekl během úvodního slova Alexandros Kaminaras, starosta města.

Jubilejní 25. ročník významného a oblíbeného festivalu se ponese v duchu renesance a baroka, s podtitulem Hudba na dlani. Jako každoročně proběhne na hradech, v zámcích, kostelech a sálech v pozoruhodných místech Jihomoravského kraje a Vysočiny. Ve Velkém Meziříčí vystoupí 3. června na nádvoří zámku houslové duo Anna Fusek a Mayah Kadish a 21. června v kostele sv. Mikuláše hypnotický norský projekt Tidekverv. Předprodej vstupenek zahájilo programové oddělení Jupiter clubu.

Concentus Moraviae je festivalem klasické hudby, který se soustředí především na klasiku, akcentuje starou hudbu, pracuje však s přesahem do jiných žánrů. Organizátoři jubilejního ročníku slibují návštěvníkům „ohňostroj staré hudby", z něhož si každý vybere.

Anna-Fusek Berlin_2017FelixBroede_-2-600x595_copyPrvní koncert ve Velkém Meziříčí proběhne tradičně v rámci Evropského festivalu filosofie. Na nádvoří velkomeziříčského zámku se představí rezidenční umělkyně festivalu Anna Fusek se svým programem Mozartova schůzka s Morleyem. Temperamentní houslistka propojuje skladby z 16. a 18. století fascinujícími hudebními uzly. Těšit se můžete na sonáty Wolfganga Amadea Mozarta prolínající se s fantaziemi pro dva hlasy renesančního anglického skladatele Thomase Morleyho.

 

Tidekverv-cb-600x425V neděli 21. června se v kostele sv. Mikuláše posluchačům představí norský projekt Tidekverv s vystoupením Čarovný rituál pro 21. století. Skupinu tvoří Berit Opheim a Benedicte Maurseth, patřící k nejvýznamnějším norským lidovým hudebnicím, a cenění spisovatelé Bergsveinn Birgisson a Erlend O. Nødtvedt. Směs barokní hudby, folklóru a improvizace tematicky vzdává hold nejdelšímu a nejkratšímu dnu v roce i dnům, které se dělí o světlo a tmu rovným dílem: letnímu a zimnímu slunovratu a jarní a podzimní rovnodennosti. Není tedy náhodou, že v rámci festivalu zazní o slunovratu.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.