• Velkomeziříčsko
  • Kultura
  • Krajská muzea obnovují provoz. Velkomeziříčské muzeum přivítá první návštěvníky za týden

Krajská muzea obnovují provoz. Velkomeziříčské muzeum přivítá první návštěvníky za týden

IMG 20190308_144253Ačkoliv muzea mohou otevřít v souladu s vládním plánem v pondělí 11. května, většinu na Vysočině navštívíte od úterý. V pondělí totiž bývá zavřeno. Muzeum ve Velkém Meziříčí zvolilo odklad, otevře v úterý 19. května. Důvodem je zajištění bezpečného prostředí pro návštěvníky a zaměstnance.

„Provoz bude přizpůsobený stávající situaci a rozhodně nemůžeme očekávat, že vše bude jako před pandemií. Dle aktuálních vládních opatření musí všichni příchozí počítat s tím, že ve zpřístupněném objektu může být v danou chvílí maximálně 100 osob, přičemž 1 osoba na 10 metrů čtverečních expozice a dodržování odstupů cizích osob 2 metry od sebe," sdělila Jana Fischerová, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě přivítá první návštěvníky již v pondělí 11. května v době od 9 do 15 hodin a nabídne návštěvníkům novou národopisnou výstavu pod názvem Bejvávalo dobře. Na pátek 15. května muzeum chystá také slavnostní vernisáž za účasti sběratele Dušana Naňáka. Výstava představující život obyvatel našeho regionu je přístupná veřejnosti až do 30. srpna.

Muzeum Vysočiny Jihlava a jeho pobočka v Třešti budou po koronavirové pauze opět návštěvníkům přístupné od úterý 12. května. Spolu se stálými expozicemi budou v Jihlavě k vidění výstavy Po stopách brouka Pytlíka aneb hmyzí postavičky z knížek Ondřeje Sekory očima entomologa, Archeologické výzkumy, objevy a nálezy na Jihlavsku aneb využití dendrochronologie v archeologii a v malém sále výstava věnovaná 100. výročí narození významného českého historika a archiváře PhDr. Františka Hoffmanna, CSc.

Na otevření všech expozic dle standardní otevírací doby se v úterý 12. května chystá také Muzeum Vysočiny Pelhřimov. Od 22. května zde bude k vidění nová výstava s názvem O krávě, která přiblíží chov hovězího dobytka jako dříve neodmyslitelnou součást každodenního života.
Stejně tak obnovuje provoz 12. května i třebíčské Muzeum Vysočiny, které se nachází v prostorách zámku.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.