Zájemci navštíví věž zdarma v rámci celosvětové kampaně

Bez názvu2_copy_copyNa prevenci nemocí spojených s neblahým užíváním tabákových výrobků se zaměřila mezinárodní kampaň Světový den bez tabáku. V rámci této kampaně připravilo Zdravé město Velké Meziříčí akci spojenou s protikuřáckou tematikou, která se nazývá „Vzhůru za čistým vzduchem". V datu od pátku 26. června do neděle 28. června 2020 zvou koordinátoři ze Zdravého města na věž kostela sv. Mikuláše.

V uvedené dny je pro návštěvníky vstup na věž zdarma. Otevírací doba v pátek a sobotu je od 9 do 18 hodin, v neděli od 12 do 18 hodin. Celosvětová kampaň získala podporu Státního zdravotního ústavu i Světové zdravotnické organizace (WHO), z jejíž iniciativy se Světový den bez tabáku vyhlašuje už od roku 1987. Cílem je upozornit na rizika spojená s užíváním tabáku, na jeho škodlivost i důsledky. Přijďte vystoupat na ochoz věže kostela sv. Mikuláše a podpořit zdravý život bez kouření.

Národní síť Zdravých měst nabízí v souvislosti se Světovým dnem bez tabáku kvalitní a zajímavé materiály, které lze využít pro školy, rodiny a další zájemce na svých stránkách online.

V oficiálním informačním materiálu WHO uvedla:

Daň za tabák vyjádřená v lidských životech:

  • epidemie kouření zabije téměř 6 milionů lidí ročně, z toho:
    • více než 5 milionů kuřáků a bývalých kuřáků
    • více než 600 000 nekuřáků vystavených pasivnímu kouření
  • Kromě vysokého krevního tlaku kouření nejvíce přispívá k epidemii nepřenosných nemocí
    • jako je např. infarkt, mrtvice, rakovina a rozedma plic, které představují 63 % všech úmrtí.
  • Kuřáci jsou náchylnější k některým přenosným onemocněním, jako je tuberkulóza a zápal plic.
  • Žádné jiné spotřební zboží nezabije tolik lidí a tak zbytečně jako tabák. Ten zabil ve dvacátém století 100 milionů lidí.

Nebudeme-li jednat, mohl by tabák zabít až jednu miliardu lidí ve století dvacátém prvním. Všem těmto úmrtím je možné zcela předejít.

Zuzana Najtová

Bez názvu copy copy copy copy

pdfZM_vzhuru_za_cistym_vzduchem_plakat_A3

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.